Звільняти відповідального за впровадження антикорупційної програми без згоди НАЗК — не можна

Розірвання трудового договору з особою, відповідальною за реалізацію антикорупційної програми, з ініціативи керівника юридичної особи або її засновників (учасників) у випадках, визначених статтями 40, 41 Кодексу законів про працю України, можливе лише за згодою НАЗК

Наказом Національного агентства з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) від 07.10.2016 № 74 затверджено Порядок надання згоди Національним агентством з питань запобігання корупції на звільнення особи, відповідальної за реалізацію антикорупційної програми (далі — Порядок № 74).

Посадова інструкція уповноваженого з антикорупційної діяльності — у системі «Експертус Кадри», яка доступна передплатникам. Якщо ви не передплачуєте систему, — оформіть демодоступ та 3 дні безплатно користуйтеся матеріалами ситеми.

Нагадаємо, що особа, відповідальна за реалізацію антикорупційної програми (далі — Уповноважений), в обов’язковому порядку призначається в:

  • державних, комунальних підприємствах, господарських товариствах (у яких державна або комунальна частка перевищує 50%), де середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує 70 млн грн.;
  • юридичних особах, які є учасниками попередньої кваліфікації, учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 № 1197-VII, якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг), робіт дорівнює або перевищує 20 млн грн. (ст. 62 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII; далі — Закон № 1700).

Для отримання згоди на звільнення особи з посади Уповноваженого керівник юридичної особи або її засновники (учасники) мають звернутись до НАЗК з складеним у довільній формі письмовим поданням про розірвання трудового договору (далі — подання), в якому зазначити інформацію про прізвище, ім’я та по батькові Уповноваженого, дату призначення його на посаду, рівень фахової та професійної підготовки, стаж роботи за фахом, аналіз результатів роботи, підставу розірвання трудового договору з обгрунтуванням обставин, що зумовили необхідність звільнення. До подання додаються:

  • завізований керівником юридичної особи або її засновниками (учасниками) проект наказу (розпорядження) про звільнення особи з посади Уповноваженого із зазначенням підстав розірвання трудового договору;
  • належно вірені копії документів, що підтверджують наявність підстав для звільнення;
  • належно завірена копія пояснень Уповноваженого (якщо він звільняється за порушення трудової дисципліни);
  • належно завірені копії матеріалів службового розслідування (у разі його проведення);
  • належно завірені копії інших документів, які, на думку керівника юридичної особи або її засновників (учасників), стосуються прийняття рішення про звільнення.

Подання з доданими до нього матеріалами розглядається на засіданні НАЗК, на якому можуть бути присутніми представник юридичної особи або її засновники (учасники).

У разі встановлення наявності підстав звільнення (ст. 40, 41 Кодексу законів про працю України) НАЗК приймає рішення про надання згоди на розірвання трудового договору з Уповноваженим.

Якщо за результатами розгляду подання законність підстав звільнення особи з посади Уповноваженого не підтверджено, а також у разі встановлення, що відповідне розірвання здійснюється із порушенням вимог абзацу 1 частини 3 статті 53 Закону № 1700 НАЗК приймає рішення про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору з Уповноваженим.

Належно завірена копія рішення НАЗК про надання (відмову у наданні) згоди на розірвання трудового договору направляється за місцезнаходженням відповідної юридичної особи або її засновників (учасників) не пізніше 3-х робочих днів з дня його прийняття.

Загальний строк розгляду подання про розірвання трудового договору не може перевищувати 10-ти робочих днів з дня його отримання НАЗК.

Про звільнення особи з посади Уповноваженого керівник юридичної особи письмово повідомляє НАЗК протягом 2-х робочих днів з дня прийняття відповідного наказу (розпорядження).

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7347

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді