8 Березня стане робочим днем

Завершилося громадське обговорення проекту Закону України «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні», ініційованого Українським інститутом національної пам’яті.

За результатами громадського обговорення Український інститут національної памʼяті (далі — Інститут) підготував нову редакцію законопроекту про календар державних свят і памʼятних днів.

Документ доповнено новою категорією — «Міжнародні дні», куди включені, серед інших 8 березня — День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня — День праці (буде вихідним).

Оскільки українці не підтримали намір запровадити Шевченківський день (9 березня) і День сім’ї (друга п’ятниця вересня) як вихідні святкові, то цю пропозицію знято з календаря.

Разом з тим, Інститут дослухався до побажань громадськості та включив до проекту традиційне свято — День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним.

Також вноситься як традиційне свято — Різдво Христове за григоріанським календарем, що відзначається  25 грудня (не є вихідним днем).

Неробочий святковий день запропоновано не переносити на понеділок, якщо він припадає на вихідний (окрім Різдва за юліанським календарем, 7 січня).

День Державного Прапора України відзначатимемо 4 вересня (саме цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України у 1991 році).

Законопроектом упорядковано скорботні дні й запропоновано День пам’яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів — в’язнів Соловецького табору особливого призначення.

Отже, Інститут пропонує встановити традиційні свята — вихідні:

  • 1 січня — Новий рік;
  • 7 січня — Різдво Христове за юліанським календарем (понеділок — вихідний день);
  • Воскресіння Христове (Великдень) (понеділок — вихідний день);
  • День Святої Трійці (понеділок — вихідний день).

Окрім того, державні свята — вихідні:

  • 8 травня — День памʼяті та примирення;
  • 28 червня — День Конституції;
  • 24 серпня — День незалежності України;
  • 14 жовтня — День захисників України.

А також міжнародний день (вихідний) — День праці (1 травня).

За інформацією Українського інституту національної памʼяті

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк табеля обліку робочого часу

Табель обліку робочого часу (бланк П-5) використовується для контролю відпрацьованих годин, відпусток, лікарняних та інших видів часу, що враховуються для розрахунку заробітної плати. У цій статті Ви знайдете відповіді на такі питання: як здійснюється облік робочого часу у військових, який вигляд має бланк табеля робочого часу, як правильно заповнити бланк табеля обліку робочого часу?
56041

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56988

Надурочні роботи: як залучати працівників

Працівники не встигають виконати доручену роботу протягом робочого дня або зміни, і роботодавець вирішив провести надурочні роботи. У чому ж полягає надурочна робота і порядок її проведення? Кого можна долучити до таких робіт, а кого забороняє законодавство? Як здійснюється розрахунок надурочного робочого часу його облік? Відповіді на усі питання стосовно порядку застосування надурочних робіт та регулювання аспектів про надурочні роботи КЗпП — пояснюємо крок за кроком у матеріалі
28057

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12307

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
18552

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді