Порядок атестації кандидатів у держслужбовці на знання української — нарешті затверджено

Не атестуватимуть осіб, які в атестаті про середню освіту мають з української мови оцінку «5» або не менше 10 балів, в дипломі про вищу освіту оцінку «відмінно», а також навчалися за спеціальностями «українська мова та література», «українська мова та література і іноземна мова», «філологія».

Довгоочікуваний нормативний акт нарешті прийнято.

Постановою КМУ від 26.04.2017 № 301 затверджено Порядок  атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою (далі — Порядок № 301). Атестацію проводитимуть уповноважені вищі навчальні заклади — вищі навчальні заклади, які відповідно до ліцензії здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти в галузі знань «Публічне управління та адміністрування». Інформацію про уповноважені вищі навчальні заклади оприлюднюватимуть на їх офіційних веб-сайтах, а також на офіційних веб-сайтах НАДС та МОН.

Атестація проводитиметься у три етапи:

  • приймання заяв від осіб, які претендують на зайняття посади державної служби, щодо проходження атестації;
  • проходження атестації у письмовій та усній формі;
  • визначення результатів атестації та інформування учасників атестації про них.

Атестація у письмовій формі включатиме:

  • письмове завдання з використанням технологій тестування (далі — тестове завдання);
  • письмовий переказ тексту з фахових питань (далі — переказ).

Атестація в усній формі включатиме:

  • ділову розмову за визначеним сценарієм;
  • повідомлення-презентацію на встановлену атестаційною комісією тему.

Тривалість виконання завдань у письмовій формі (тестове завдання та переказ) становитиме 60 хвилин. Учасник атестації може здати зошит із завданнями та заповнений бланк відповідей до закінчення відведеного часу.

Атестація в усній формі розпочинатиметься не раніше, ніж через 60 хвилин і не пізніше ніж через 120 хвилин після закінчення атестації в письмовій формі.

Тривалість атестації в усній формі для кожного її учасника становить до 45 хвилин, з яких 20 хвилин відводитиметься на ділову розмову за визначеним сценарієм (у тому числі 5 хвилин на підготовку) та не більше ніж 25 хвилин — на повідомлення-презентацію (у тому числі 15 хвилин на підготовку).

Порядком № 301 визначено критерії оцінювання атестації.

Учасники, які успішно пройшли атестацію, отримуватимуть посвідчення щодо вільного володіння державною мовою.

Окрім того, вільне володіння державною мовою також підтверджуватиметься для осіб, які мають такі документи:

  • документи державного зразка про загальну середню освіту, видані до 2000 року, з оцінкою «5» за вивчення української мови;
  • документи державного зразка про загальну середню освіту, видані після 2000 року, з балом про підсумкову державну атестацію з української мови не менше 10;
  • диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста), бакалавра, магістра (спеціаліста) з відповідним додатком з оцінкою «відмінно» за вивчення української мови;
  • диплом бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями українська мова та література; українська мова та література і іноземна мова; філологія.

Особа, яка має один із зазначених документів, може звернутися до уповноваженого вищого навчального закладу із заявою про видачу посвідчення на безоплатній основі. До заяви необхідно буде додати копії документа про відповідний рівень освіти та усіх необхідних до нього додатків.

Посвідчення діятиме безстроково. У разі втрати або пошкодження посвідчення відповідний уповноважений вищий навчальний заклад за заявою власника посвідчення видаватиме його дублікат.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5741

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126409

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45641

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді