Особливості оплати та оподаткування практики учнів ПТУ

Якщо дохід у вигляді заробітної плати, який виплачують учню-практиканту за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, суму єдиного внеску розраховують як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховують заробітну плату, та ставки єдиного внеску.

Державна фіскальна служба України в листі від 13.05.2017 № 168/6/99-99-13-02-03-15/ІПК нагадала, що підприємства, установи, організації незалежно від форм власності надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ), зокрема, робочі місця для проходження виробничої практики відповідно до укладених із ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику. Типовий договір про навчально-виробничу практику та Порядок надання робочих місць визначено постановою КМУ від 07.06.1999 № 992 (далі — Порядок № 992).

За фактично виконаний обсяг робіт учнями, слухачами за період виробничого навчання та виробничої практики відповідно до виробничих завдань, підприємство нараховує заробітну плату згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок (п. 17 Порядку № 992). Дохід у вигляді заробітної плати студентам (учням) професійних училищ під час проходження виробничої практики оподатковують податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах незалежно від його розміру.

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Єдиний внесок для зазначеної категорії платників установлено у розмірі 22% до визначеної статтею 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску.

Якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, суму єдиного внеску розраховують як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та встановленої ставки єдиного внеску за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця (пп. 1 п. 1 розділу II Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449).

ДФС зауважила, якщо дохід у вигляді заробітної плати, який виплачують студентам (учням) професійних училищ під час проходження виробничої практики за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховують як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховують заробітну плату, та ставки єдиного внеску.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Характеристика студента за результатами практики

Практика студентів є частиною процесу підготовки спеціалістів у закладах вищої освіти. Після її закінчення організація — база практики зобов’язана дати характеристику на кожного студента-практиканта, в якій оцінити якість підготовленого ним звіту.
142231

Проходження практики на підприємстві: які документи слід оформити

Невід’ємною частиною навчального процесу у вишах є проходження виробничої практики на підприємстві. Бази практики (підприємства, що приймають практикантів) мають забезпечити належні умови для проходження практики на підприємстві та оформити усі необхідні документи. Обов’язок з оформлення частково покладається на плечі кадровику. Що та як слід оформити, розказуємо у статті.
20810

Проходження практики на підприємстві: види, умови та звітування

У вищих навчальних закладах (далі — виші або ВНЗ) обов’язковою умовою є проведення для студентів практики. Оскільки для підготовки висококваліфікованих спеціалістів недостатньо надати їм у процесі навчання лише теоретичні знання. Потрібно також, щоб вони отримали і практичні навички, необхідні для їх майбутньої професії.
33023

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді