Проходження практики на підприємстві: які документи слід оформити

Невід’ємною частиною навчального процесу у вишах є проходження виробничої практики на підприємстві. Бази практики (підприємства, що приймають практикантів) мають забезпечити належні умови для проходження практики на підприємстві та оформити усі необхідні документи. Обов’язок з оформлення частково покладається на плечі кадровику. Що та як слід оформити, розказуємо у статті.

Студенти закладів вищої освіти (ЗВО) проходять практику в організаціях різних галузей господарства, освіти, охорони здоров’я, культури, торгівлі і державного управління (бази практики), а також на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів.

Зміст і послідовність практики визначає програма практики, яку розробляють кафедри або предметна (циклова) комісія згідно з навчальним планом.

З базами практики (організаціями будь-якої форми власності) ЗВО завчасно укладають договори на її проведення.

Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами. Вона може визначатися на період конкретного виду практики, але не більше як на п’ять років.

Типову форму договору на проведення практики наведено у додатку 1 до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженим наказом Міносвіти від 08.04.1993 № 93 (далі — Положення № 93).

Увага!

Студенти можуть самостійно, з дозволу відповідних кафедр або циклових (предметних) комісій, підбирати для себе місце проходження практики і пропонувати його для використання (п. 2.3 Положення № 93).

Наказ про проходження практики на підприємстві

Кадрова служба має підготувати проект наказу про проходження практики. Доречно відносити цей наказ до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання.

У наказі має бути зазначено вид практики, визначені умови та термін проходження практики і призначено керівника практики від організації.

Наказ про прийняття на роботу студента на час проходження практики за наявності вакантних посад

Якщо в організації є вакантні робочі місця, робота на яких відповідає вимогам програми практики, студент-практикант може бути прийнятий на відповідну штатну посаду. При цьому не менше 50% часу відводять на загальнопрофесійну підготовку за програмою практики.

У разі прийняття практиканта на вакантну посаду, підприємство укладає з ним строковий трудовий договір на час проходження практики. У цьому разі, окрім наказу про проходження практики, має бути видано і наказ про прийняття на роботу.

Де скачати ДСТУ 4163:2020

У заяві про прийняття на роботу та у відповідному наказі слід зазначити про строковий характер трудового договору.

Студент, прийнятий на роботу на час проходження практики, є працівником організації, отже, кадрова служба також має оформити на нього особову картку за типовою формою № П-2.

Звіт про проходження практики на підприємстві та характеристика за результатами практики

По завершенні практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання — складають письмовий звіт.

Форму звіту визначає ЗВО. Відповідно до вимог Положення № 93 звіт має містити оцінку керівника практики від організації про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання.

Зразок характеристики на працівника

Згідно з пунктом 1.7 Типового договору на проведення практики студентів ВНЗ база практики зобов’язується після закінчення практики дати характеристику на кожного студента-практиканта, в якій буде відображено якість підготовленого ним звіту.

Доцільно, аби кадрова служба надавала методичну допомогу керівникам практики з питань підготовки та оформлення характеристики, оцінки звітів.

Якщо ви не знайшли відповіді на своє запитання або необхідний зразок документа, скористайтесь експертно-правовою системою «Експертус Кадри»

Зразки заяв про звільнення з роботи

Оформити демодоступ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді