Тривалий строк зберігання документів

Залежно від цінності інформації, що міститься у документах, встановлюють строки їх зберігання, які визначають під час проведення експертизи цінності документів, при цьому використовують типові та галузеві переліки.

Перевірити строк зберігання документу онлайн ➤➤➤

Основним загальнодержавним переліком, є Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту України від 12.04.2012 № 578/5 (далі — Перелік № 578/5).

До документів, що мають тривалий (понад 10 років) строк зберігання, належать, зокрема, деякі види документів з питань охорони праці — акти розслідування професійних захворювань та отруєнь, акти, висновки, протоколи розслідувань нещасних випадків тощо.

Вам стане у пригоді: Журнал реєстрації наказів з кадрових питань

Кадрові документи тривалого строку зберігання

Окрему групу у категорії документів з тривалим строком зберігання (75 років) становлять документи з кадрових питань (особового складу). До таких належать:

  • накази про:
  • картотеки до наказів з особового складу;
  • книги реєстрації видачі дипломів у навчальних закладах тощо.


До відома!

До наказів тривалого строку зберігання віднесено з 01.01.2013 накази про надання відпусток для догляду за дитиною та надання відпусток без збереження заробітної плати.

Також до наказів тривалого строку зберігання віднесено всі накази з питань штатних розписів, але тільки в організаціях, які не є джерелами формування НАФ.

Для організацій, які є джерелами формування НАФ, накази з питань штатного розпису належать до наказів з основної діяльності і зберігаються постійно.

До категорії документів, що мають тривалий (понад 10 років) строк зберігання, належать також документи, для яких Переліком № 578/5 передбачено зберігання «До ліквідації організації». Це документи, що характеризують основні напрями діяльності організацій, у діяльності яких не створюються документи Національного архівного фонду. Такі організації не передають свої документи до державних архівів для постійного зберігання. У державних архівних установах їх включають до так званого Списку № 3. У переважній більшості це — підприємства, засновані на приватній та іншій недержавній формі власності (публічні та приватні акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю), а також організації, діяльність яких має допоміжний характер та основною функцією яких є господарське обслуговування.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді