Оформлення наказу про проведення атестації працівників

Наказом про проведення атестації працівників роботодавець приймає рішення про строки проведення атестації, затверджує склад атестаційної комісії і графік проведення атестації.

У наказі має бути визначено строки проведення атестації, які охоплюють проміжок часу, необхідний для:

  • проведення підготовчих заходів (складання характеристик працівників, які підлягають атестації, ознайомлення працівників з їх характеристиками, доведення до працівників графіків засідань атестаційних комісій тощо);
  • засідань атестаційних комісій;
  • опрацювання роботодавцем результатів атестації та прийняття рішень за її підсумками та ін.

Цим же наказом роботодавець має визначити персональний склад атестаційної комісії.

Можемо стверджувати, що роботодавець має право прийняти рішення про створення декількох атестаційних комісій для атестації різних категорій працівників з урахуванням норми пункту 6 статті 11 Закону № 4312 (безпосередній керівник працівника, який підлягає атестації, не може бути членом атестаційної комісії) та частини другої пункту 5 Положення про порядок проведення атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших спеціалістів підприємств та організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту та зв’язку, затвердженого постановою Державного комітету Ради Міністрів СРСР з науки і техніки, Державного комітету Ради Міністрів СРСР з питань праці та заробітної плати від 05.10.1973 № 470/267 (у необхідних випадках дозволяється призначення декількох атестаційних комісій); далі — Положення № 470/267).

Увага: створення декількох атестаційних комісій дасть змогу уникнути порушення норми пункту 6 статті 11 Закону № 4312 у випадку, коли членами атестаційної комісії будуть призначені керівники структурних підрозділів (приміром, начальник відділу з охорони праці, начальник відділу кадрів), «профільні» заступники роботодавця та головні спеціалісти (наприклад, головний інженер, головний технолог, заступник директора з маркетингу та реклами), а атестації підлягатимуть працівники цих відділів.

Атестаційну комісію формують із висококваліфікованих фахівців та представника виборного органу первинної профспілкової організації (п. 5 ст. 11 Закону № 4312).

Якщо в організації не створено первинну профспілкову організацію, рекомендуємо до складу атестаційної комісії включати представника іншого виборного органу, уповноваженого трудовим колективом на представництво (наприклад, члена Ради трудового колективу).

Оскільки черговій атестації підлягають не всі працівники, радимо наказом затверджувати також і списки працівників, які підлягатимуть їй цього разу.

Зразок наказу про проведення атестації працівників (скачати)

Оформлення наказу про проведення атестації працівників

Оформлення наказу про проведення атестації працівників


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді