Як індексувати заробітну плату працівника I тарифного розряду за ЄТС, — роз’яснює Мінсоцполітики

При розрахунку сум індексації, для всіх розрядів Єдиної тарифної сітки, індекс споживчих цін розраховують з лютого 2017 року.

Мінсоцполітики в листі від 03.05.2017 № 38/0/66-17 нагадало, що у місяці, в якому підвищують тарифні ставки (оклади), значення індексу споживчих цін приймають за 1% або 100% (п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078).

Постановою КМУ «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 № 1037 підвищено розміри посадових окладів працівників 2-25 тарифних розрядів. Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації розпочалося з лютого 2017 року.

Окрім того, в штатному розписі бюджетних установ з 01.01.2017 мають бути встановлені нові розміри посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), визначених виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Тобто вимога про встановлення нових розмірів посадових окладів стосується всіх без винятку працівників, зокрема і тих, кому встановлено 1 тарифний розряд, у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З січня 2017 року запроваджено новий механізм визначення мінімальної заробітної плати і встановлено її розмір 3200 гривень.

Мінсоцполітики зауважує: з метою забезпечення єдиних підходів при розрахунку сум індексації, для всіх розрядів ЄТС, індекс споживчих цін розраховують з лютого 2017 року.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про внесення змін до наказів

Необхідність внести зміни до наказу можуть спричинити різні обставини. Розгляньмо, як правильно оформити наказ про внесення змін до наказу.
94580

Заява на навчальну відпустку: зразок

Працівник має подати роботодавцю заяву та довідку-виклик навчального закладу. У статті — готовий зразок такої заяви за вимогами ДСТУ 4163:2020. Скачуйте та використовуйте у роботі
39189

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
40099

Суміщення професій та посад

На підприємстві працівник може виконувати, крім основних обов’язків, ще й додаткову роботу. Така діяльність у трудовому законодавстві називається «суміщення професій (посад)». У чому полягає суміщення професій і посад, скільки посад можна суміщувати одночасно та чи передбачена законодавством доплата за суміщення посад, — дізнаєтесь у статті.
71172

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді