Проведення повторного спецрозслідування смерті працівника через травму на виробництві

У листі від 20.08.2015 № 354-05-3 виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України роз’яснила доцільність утворення спеціальної комісії для проведення повторного спеціального розслідування випадку смерті працівника, яка настала внаслідок отриманої раніше травми на виробництві, а також внесення відповідних змін до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві

У листі від 20.08.2015 № 354-05-3 виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — виконавча дирекція Фонду) роз’яснила доцільність утворення спеціальної комісії для проведення повторного спеціального розслідування випадку смерті працівника, яка настала внаслідок отриманої раніше травми на виробництві, а також внесення відповідних змін до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232.

Згідно з пунктом 3 статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV, що набув чинності 01.01.2015, підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами. Факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання нині розслідується відповідно до Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок).

Пунктом 37 Порядку визначено, що повідомлення про нещасний випадок надсилається також, якщо смерть потерпілого настала внаслідок нещасного випадку, що стався раніше. Спеціальне розслідування такого нещасного випадку проводиться в установленому порядку з використанням матеріалів раніше проведеного розслідування.

У червні 2013 року виконавча дирекція Фонду зверталася до Держгірпромнагляду України за роз’ясненням щодо обов’язковості утворення спеціальної комісії для проведення повторного спеціального розслідування випадку смерті працівника, яка настала внаслідок отриманої раніше травми на виробництві, та надала свої пропозиції щодо внесення відповідних змін до Порядку.

Було запропоновано змінити пункт 37 Порядку і викласти у такій редакції: «Повідомлення надсилається також у разі, коли смерть потерпілого настала внаслідок нещасного випадку, що стався раніше, а акти за формою Н-5 і Н-1 ще не було складено і затверджено комісією. Спеціальне розслідування такого нещасного випадку проводиться в установленому порядку з використанням матеріалів раніше проведеного розслідування.

А в разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що стався раніше, щодо якого акти за формою Н-5 і Н-1 вже було складено і затверджено та є висновок судово-медичної експертизи про зв’язок смерті потерпілого з нещасним випадком, спеціальне розслідування такого нещасного випадку не проводиться».

Тобто врегулювання порушених питань щодо доцільності утворення спеціальної комісії для проведення повторного спеціального розслідування випадку смерті працівника, яка настала внаслідок отриманої раніше травми на виробництві, потребує внесення відповідних змін до Порядку.

Підготувала Ольга Янчіцька,

головний редактор газети «Експертус Тиждень»,

редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46116

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33706

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді