Кого не перевірятиме Пенсійний фонд?

Не частіше ніж раз на два роки перевірятимуть суб’єктів господарювання, які з погляду закону про пенсійне страхування віднесені до групи з високим ступенем ризику .

Урядові нормативні акти узгодили із законодавством щодо частоти перевірок.

Не частіше ніж раз на 2 роки (раніше — раз на рік) Пенсійний фонд перевірятиме суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику. Тобто тих, хто:

  • зменшує у звітності суму нарахованих страхових внесків за періоди до 1 січня 2011 р. на 20 або більше відсотків загальної суми нарахованих страхових внесків за відповідний місяць;
  • подає документи, на підставі яких скасовуються документи, що містять недостовірні відомості про застраховану особу, за 4 і більше звітних місяці;
  • подає протягом року додаткові звіти за попередні періоди із відомостями про спеціальний стаж, на який мають право окремі категорії застрахованих осіб, за 5 і більше звітних місяців;
  • не звітує протягом 2 звітних періодів поспіль органам ПФУ про нарахування та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування;
  • допустили протягом 3 років, що передують плановій перевірці, порушення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Відповідні зміни внесли 09.08.2017 до пункту 7 Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) органами Пенсійного фонду України, затверджених постановою КМУ від 29.07.2015 № 528.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді