На сьомому засіданні робочої групи по Трудовому кодексу вирішили долю трудових книжок

У ході сьомого засідання робочої групи з підготовки проекту Трудового кодексу України до другого читання, що відбулось 24 грудня, відхилено низку пропозицій і поправок до статей 40, 47, 49 проекту. Головна дискусія засідання виникла щодо пропозицій виключити зі статті 51 «Документи та відомості про особу, що подаються під час прийняття на роботу» обов’язкове надання трудової книжки

У ході сьомого засідання робочої групи з підготовки проекту Трудового кодексу України до другого читання, що відбулось 24 грудня, відхилено низку пропозицій і поправок до статей 40, 47, 49 проекту. Головна дискусія засідання виникла щодо пропозицій виключити зі статті 51 «Документи та відомості про особу, що подаються під час прийняття на роботу» обов’язкове надання трудової книжки.

Зокрема відхилено пропозиції народних депутатів до статті 40 проекту, якими пропонувалося розширити встановлення випробувального строку для неповнолітніх працівників та випускників профтехучилищ і вузів, які вперше приймаються на роботу, а також переможців конкурсу на вакантну посаду.

Відхилено також поправку стосовно того, що припинення трудових відносин з працівником у випадку визнання судом недійсним трудового договору можна проводити на підставах, не передбачених статті 47 проекту ТК. Дійшли спільного рішення, що у випадках, коли трудовий договір визнано недійсним, роботодавець повинен звільняти працівника за скороченням, що для останнього є більш вигідною підставою звільнення.

Підтримано важливу поправку народних депутатів про те, що визнання недійсним трудового договору, або окремих його умов не звільніє роботодавця від обов’язку провести усі необхідні виплати працівнику за час фактичного виконання ним роботи.

Робоча група захистила норму частини 2 статті 49 проекту ТК, в якій передбачається, що у разі відмови роботодавця надати працівнику роботу відповідно до укладеного трудового договору, працівник має право на визнання трудових відносин такими, що виникли саме з дня, визначеного трудовим договором, зі стягненням заробітної плати у розрахунку тарифної ставки окладу до дня початку роботи. Тобто якщо людину прийняли на роботу, а роботу не дають — це не провина працівника.

Головна дискусія засідання точилася навколо пропозицій 20-ти народних депутатів, які пропонували виключити зі статті 51 «Документи та відомості про особу, що подаються під час прийняття на роботу» обов’язкове надання трудової книжки.

За словами заступника Голови робочої групи Сергія Українця, це означало би повне вилучення з ділового обігу на підприємствах такого важливого документу як трудова книжка. У трудовій книжці міститься інформація про трудове життя працівника, трудову практику, його кваліфікаційне зростання, про наявність роботи у важких, шкідливих та небезпечних умовах, що в результаті має значення для наступного призначення пенсії.

Робоча група обговорила цю пропозицію і в результаті вона була відхилена, оскільки без запровадження державного електронного реєстру даних про кожного працівника, якого зараз ще немає, і створення якого потребує біля 2-3 років, вилучення трудових книжок може призвести до порушення прав працівників, — вважає профспілковий представник.

До відома

Рішення ухвалюються робочою групою більшістю голосів — в робочій групі по доопрацюванню проекту ТК 38 осіб, 3 з яких представляють позицію профспілок.

Наступне засідання робочої групи планується провести 21 січня 2016 року.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25853

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46557

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33829

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22753

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді