Новації освітнього закону: сертифікація педагогів та професійні стандарти

На посади педагогічних працівників прийматимуть осіб, які мають освітню та/або професійну кваліфікацію, що відповідає професійним стандартом (за наявності), кваліфікаційним вимогам до відповідних посад педагогічних працівників

Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон № 2145) встановив, що на посади педагогічних працівників прийматимуть осіб, фізичний і психічний стан яких дозволяє здійснювати педагогічну діяльність та які мають освітню та/або професійну кваліфікацію, що відповідає встановленим законодавством професійним стандартом (за наявності), кваліфікаційним вимогам до відповідних посад педагогічних працівників.

Професійні стандарти — новий термін в професійній кваліфікації. Професійний стандарт — це затверджені в установленому порядку вимоги до компетентностей працівників, що слугують основою для формування професійних кваліфікацій (ч. 1 ст. 39 Закону № 2145).

Професійні стандарти розроблятимуть:

  • роботодавці, їх організації та об’єднання;
  • органи державної влади;
  • наукові установи;
  • галузеві ради;
  • громадськими об’єднання;
  • інші зацікавлені суб’єкти.

Новації освітнього закону: сертифікація педагогів та професійні стандарти Читайте також: Професійний стандарт кухаря

Координуватиме, реєструватиме та забезпечуватиме відкритий доступ до професійних стандартів Національне агентство кваліфікацій — постійно діючий колегіальний орган.

Національне агентство кваліфікацій буде сформовано на паритетних засадах:

  • з представників центральних органів виконавчої влади у сфері освіти і науки, соціальної політики, економічного розвитку;
  • спільного представницького органу всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців;
  • спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок.

Після утворення Національне агентство кваліфікацій має розробити та подати на затвердження КМУ порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів.

Як і раніше педагогічний працівник раз на п’ять років проходитиме чергову атестацію. Окрім того, Закон № 2145 передбачає сертифікацію педагогічних працівників, що відбуватиметься на добровільних засадах виключно за його ініціативою.

Сертифікація педагогічних працівників — це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника (у т. ч. з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання), що здійснюватимуть шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи.

За результатами успішного проходження сертифікації педагогічному працівнику видаватимуть сертифікат, який буде дійсним упродовж трьох років. Успішне проходження сертифікації зараховуватимуть як проходження атестації педагогічним працівником.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172533

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6035

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10705

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10744

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді