Новий освітній закон: що змінилось для педагогів?

Сьогодні, 28 вересня набрав чинності новий Закон «Про освіту». Посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії становитиме три мінімальні заробітні плати. Утім, з 2023 року.

Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон № 2145) привернув увагу не лише громадян України, а й зарубіжну спільноту, зокрема, нормою щодо мов викладання в навчальних закладах та можливим порушенням прав національних менших та корінних народів України, для яких українська мова не є рідною мовою.

Однак, Закон № 2145 регулює не лише «мовні» питання. Він змінює й умови призначення керівників та педагогічних працівників навчальних закладів, оплати їхньої праці тощо. Змінами, унесеними до Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV, передбачено, що керівника державного (комунального) закладу загальної середньої освіти призначатимуть на посаду за конкурсом строком на шість років (строком на два роки — для особи, яку призначатимуть на посаду вперше). Причому одна і та сама особа не зможе бути керівником відповідного закладу загальної середньої освіти більше ніж два строки підряд (включно з дворічним строком перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше). Після закінчення другого строку перебування на посаді особа матиме право брати участь у конкурсі на заміщення вакансії керівника в іншому закладі загальної середньої освіти або продовжити роботу в тому самому закладі на іншій посаді.

Новий освітній закон: що змінилось для педагогів? Дізнайтеся, як оплачувати та обліковувати робочий час педагогів у приватному навчальному закладі

Керівник закладу загальної середньої освіти призначатиме на посади (звільнятиме з посад) заступника керівника, педагогічних та інших працівників та матиме право оголосити конкурс на вакантну посаду.

В Законі України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII змінено умови відповідності освітньо-наукових рівнів щодо рівнів Національної рамки кваліфікацій.

Окрім того, керівника факультету (навчально-наукового інституту) обиратиме вчена рада факультету (навчально-наукового інституту) закладу вищої освіти більшістю голосів від її складу з урахуванням пропозицій трудового колективу факультету (навчально-наукового інституту). Інші питання щодо порядку обрання керівника факультету (навчально-наукового інституту) визначатиме статут закладу вищої освіти.

Керівник закладу вищої освіти призначатиме керівника факультету (навчально-наукового інституту) строком на п’ять років та укладатиме з ним відповідний контракт. Керівник закладу вищої освіти матиме право обгрунтовано відмовити у призначенні на посаду та укладенні контракту. Вчена рада факультету (навчально-наукового інституту) закладу вищої освіти матиме право двома третинами голосів від свого складу підтвердити попереднє рішення, після чого керівник закладу вищої освіти буде зобов’язаний протягом 10 робочих днів призначити відповідну особу на посаду та укласти з нею відповідний контракт.

Новий освітній закон: що змінилось для педагогів? Читайте також: Оплата праці педагогічних працівників, залучених до зовнішнього незалежного оцінювання

Керівник факультету (навчально-наукового інституту) здійснюватиме свої повноваження на постійній основі.

Стаття 61 Закону № 2145 значно покращує матеріальне становище педагогів. Посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлено в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. Посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищуватимуть не менше ніж на 10%.

Найменший посадовий оклад науково-педагогічного працівника встановлено на 25% вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії.

Окрім того, науково-педагогічним, науковим та педагогічним працівникам закладів освіти встановлюватимуть доплати за наукові ступені та вчені звання, а також надбавки за вислугу років:

  • понад три роки — 10%;
  • понад 10 років — 20%;
  • понад 20 років — 30% посадового окладу.

Педагогічний працівник, який пройшов сертифікацію, отримуватиме щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката.

Заклад освіти матиме право за рахунок власних надходжень та інших джерел, не заборонених законодавством, встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії та інші види заохочень.

Однак, стаття 61 Закону № 2145 в повному обсязі набуде чинності з 2023 року. А до того Уряду доручено забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положення частини другої статті 61 Закону № 2145, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України порівняно з попереднім роком, і затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок заробітної плати).

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5746

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47662

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23588

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102649

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді