Відсьогодні працевлаштування іноземців спрощено

Із 27 вересня діє змінений порядок працевлаштування іноземців в Україні. Роботодавцю не потрібно доводити, що потенційний працівник не хворіє на хронічний алкоголізм і не перебуває під слідством. Іноземець може заміщати відсутнього колегу без окремого дозволу служби зайнятості. Дозвіл на роботу закордонних профі з ІТ-технологій видаватимуть на 3 роки. Це лише частина змін.

За потреби взяти на роботу іноземця, маєте отримати дозвіл у службі зайнятості. Ця базова норма Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067) є сталою. Однак процедуру отримання, продовження, скасування дозволу істотно спрощено.

Зміни внесено до Закону № 5067 Законом України від 23.05.2017 № 2058-VIII.

Мета змін — усунути бар’єри для іноземних інвестицій. Наприклад, іноземний інвестор, який не є працівником підприємства, не мав права вільно відвідувати Україну та контролювати, як працюють вкладені в підприємство гроші. Нова редакція Закону № 5067 розв’язала цю проблему.

До змін Закон № 5067 визначав лише загальні засади праці іноземців в Україні. Які документи потрібні, щоб отримати чи продовжити дозвіл, скільки він коштуватиме роботодавцю — ці питання було врегульовано на підзаконному рівні — постановою КМУ від 27.05.2013 № 437 (далі — Постанова № 437). Іноземні інвестори вважали, що це негативно впливає на стабільність та передбачуваність бізнесу, адже уряд міг змінювати порядок видачі дозволів без участі зацікавлених сторін.

Тепер Розділ VII Закону № 5067 докладно регламентує як умови, так і порядок отримання дозволу на використання праці іноземців.

З-поміж ключових новацій — введено мінімум зарплати іноземного працівника, але не для всіх…

Щоб дістати дозвіл, роботодавець має дотримати зарплатного критерію — передбачити в проекті трудового договору з іноземцем заробітну плату в розмірі не менш як:

  • 5 МЗП — для іноземних найманих працівників у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах, визначених у статтях 34, 36, 37, 39, 41, 43, 48 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII;
  • 10 МЗП — для інших категорій іноземних найманих працівників.

Виняток. Вимог до мінімуму заробітної плати не висувається, якщо роботодавець отримує дозвіл для використання праці іноземців «особливих» категорій — засновників підприємств, випускників найпрестижніших світових вузів, профі із захисту інформації, осіб, що створюватимуть в Україні об’єкти авторського права.

Докладніше про новації – в аналітичному огляді від експертів «Кадровик-01».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16354

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163700

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1368

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді