Укладати контракт з педагогічним працівником — неправомірно

Призначення за результатами конкурсного відбору передбачено лише для керівників державного, комунального закладу загальної середньої освіти.

Профспілка працівників освіти і науки України нагадує, що трудові відносини в системі загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти регулюються законодавством України про працю, Законом України «Про освіту», цими Законами та іншими нормативно-правовими актами (ст. 1 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV; далі — Закон № 651).

Контракт є особливою формою трудового договору і сфера його застосування визначається законами України (ст. 21 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Це суттєво звужує сферу застосування контракту. Укладення контракту у випадках, не передбачених законами України, не допускається, оскільки це знижує рівень соціальної захищеності працівників і суперечить вимогам Конвенції Міжнародної організації праці № 158 (1982 року), ратифікованої Україною 04.02.1994.

Сферу застосування контрактної форми трудового договору в галузі освіти до 28.09.2017 визначав Закон України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-ХІІ, який втратив чинність у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України нового закону «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон № 2145).

Закон № 2145-VIII передбачає можливість укладання контракту тільки з керівником закладу освіти, обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти.

Законом № 651 не передбачено обов’язкового запровадження для педагогічних працівників контрактної форми трудового договору.

Закон № 2145 та Закон № 651 визначають, що керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти призначається на посаду за результатами конкурсного відбору строком на шість років (строком на два роки — для особи, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше).

Профспілка зауважує, що контракт покликаний забезпечити умови для виявлення ініціативності і самостійності працівника, враховувати його індивідуальні особливості та професійні навички, підвищувати його правову та соціальну захищеність. Саме на цьому наголошено у рішенні Конституційного Суду України від 09.07.1998 № 12-рп/98 (далі — Рішення № 12) у справі за конституційним зверненням Київської міської ради професійних спілок щодо офіційного тлумачення частини 3 статті 21 КЗпП (справа про тлумачення терміну «законодавство»). Умови контракту, які погіршують стан працівника (порівняно з законодавством і колективним договором), є недійсними.

Контрактна форма трудового договору не може впроваджуватись нормативними актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, актами органів місцевого самоврядування, а також колективними договорами і угодами та іншими локальними нормативними актами (абз. 5 п. 5 Рішення № 12).

Укладати контракт з педагогічним працівником — неправомірно Читайте також: Оплата праці педагогічних працівників, залучених до зовнішнього незалежного оцінювання

Такі пропозиції суперечать як положенням національного законодавства, так і нормам міжнародного права (Конвенції МОП № 158 про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця, Конвенції МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики, Рекомендації МОП № 166 про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця, Директиві Ради 1999/70/ЄС від 28.06.1999, Директиві Ради 1991/383/ЄЕС від 25.06.1991).

Педагогічні працівники в установах та закладах освіти здійснюють свої професійні обов’язки на постійній основні, умови їх роботи носять довготривалий характер, оскільки пов’язані із здійсненням безперервного навчально-виховного процесу в школах, дошкільних навчальних закладах, і не містять передумов вважати такий процес обмеженим у часі для переведення їх на контракт або строковий трудовий договір.

Крім того, при вирішенні питання щодо обрання форми трудового договору з педагогічним працівником необхідно враховувати положення Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки, пунктом 5.3.8. якої передбачена норма щодо: спрямування контрактної форми трудового договору на створення умов для виявлення ініціативності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності, правову і соціальну захищеність; обов’язковості надання додаткових порівняно з чинним законодавством пільг, гарантій та компенсацій для працівників, з якими укладено контракт; трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважати такими, що укладені на невизначений строк.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення гіг-контракту

Одним з останніх трендів в IT-галузі є використання гіг-контрактів, на відміну від договорів з ФОПами, які дають змогу бізнесу залучати працівників для виконання конкретних завдань або проєктів. В Україні гіг-контракт між гіг-спеціалістом та резидентом можливо оформити в межах правового режиму Дія Сіті.
6903

Зразок строкового трудового договору 2019

Коли оформити трудові відносини з працівником на невизначений строк неможливо з законодавчо установлених підстав, укладайте строковий трудовий договір.
50864

Переукладення та продовження трудового контракту

За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий строк. Зі статті дізнаєтеся, чим відрізняється продовження трудового контракту від переукладення контракту.
22829

Контракт про прийняття на роботу: нюанси укладення та зразок

Контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, можуть встановлюватися угодою сторін.
12322

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді