Переукладення та продовження трудового контракту

За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий строк. Зі статті дізнаєтеся, чим відрізняється продовження трудового контракту від переукладення контракту.

Норму щодо продовження чи переукладення контракту передбачено пунктом 24 Положення про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 № 170.

Строк дії трудового контракту з працівником, зокрема Положенням № 170, не визначається. Відповідно строк дії контракту встановлюється за згодою сторін, якщо в спеціальних законодавчих актах не передбачено іншого.

Чи перетвориться після продовження контракт у безстроковий трудовий договір?

Контракт — це строковий трудовий договір (частина третя ст. 21 КЗпП).

Відповідно до частини другої статті 39-1 КЗпП строкові трудові договори, які були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених частиною другою статті 23 КЗпП, вважають такими, що укладені на невизначений строк (тобто, трансформовані у безстрокові договори).

Частиною другою статті 23 КЗпП визначено умови укладення строкових трудових договорів, за неявиконання яких доведеться відповідати. 

До інших випадків укладання строкових трудових договорів, передбачених законодавчими актами, належить, зокрема, укладання контрактів.

Отже, з урахуванням норм частини другої статті 39-1 та частини другої статті 23 КЗпП продовження чи переукладення контракту не тягне за собою перетворення трудового договору в такий, що укладено на невизначений строк. Утім, відповідна кадрова процедура має суттєві особливості.

Переукладення та продовження трудового контрактуСтане у пригоді, порядок працевлаштування іноземців в Україні

Переукладення чи продовження трудового контракту

Зміни та доповнення до контракту вносять шляхом підписання додаткових угод. Так, наприклад, додаткову угоду доцільно укладати у разі, якщо дію контракту продовжують на попередніх умовах.

Разом з цим, якщо наступний контракт укладають на умовах, що суттєво відрізняються від попередніх, варто підготувати новий контракт.

Зверніть увагу, що працівнику не обов’язково подавати заяву з проханням продовжити чи переукласти контракт, оскільки підставою для видання відповідного наказу є додаткова угода до контракту, або контракт, укладений на новий строк. Також немає потреби звільняти працівника і приймати знову у разі переукладення контракту на нових умовах.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді