Нацдержслужба роз’яснила, чи може член конкурсної комісії брати участь у конкурсі на держслужбу

Особа, яка є членом конкурсної комісії та виявила бажання взяти участь у конкурсі на зайняття вакантної посади державної служби у державному органі, в якому вона працює, має повідомити про це голову відповідної комісії.

Національне агентство України з питань державної служби в листі від 24.10.2017 № 35-р/з роз’яснює особливості проведення конкурсу на зайняття вакантних посад, якщо у конкурсі бажає взяти участь член конкурсної комісії.

Конкурс на зайняття посад категорії «А» проводить Комісія з питань вищого корпусу державної служби (далі — Комісія) (п. 13 Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 № 246 (далі — Порядок № 246).

Нацдержслужба роз’яснила, чи може член конкурсної комісії брати участь у конкурсі на держслужбуЧитайте також: Умови прийняття на державну службу переможця конкурсу

Для проведення конкурсу на зайняття посад категорій «Б» і «В» керівник державної служби утворює конкурсну комісію у складі голови і членів комісії.

Для проведення конкурсу на зайняття посад категорій «Б» і «В» керівником державної служби утворюється конкурсна комісія у складі голови і членів комісії.

Конкурсна комісія для відбору осіб на зайняття посад фахівців з питань реформ приймає рішення про залучення експертів:

  • з питань управління персоналом для оцінювання професійних компетентностей кандидатів встановленим вимогам — з числа осіб, зазначених у рекомендованому переліку експертів з питань управління персоналом, затвердженому НАДС;
  • у сфері політики відповідного державного органу для оцінювання професійних компетентностей кандидатів встановленим вимогам — з числа осіб, зазначених у переліку експертів у сфері політики відповідного державного органу, затвердженого керівником відповідного державного органу.

Нацдержслужба роз’яснила, чи може член конкурсної комісії брати участь у конкурсі на держслужбуЧитайте також: Призначення другого за результатами конкурсу кандидата на держслужбу

Ситуаційні завдання для кандидатів на зайняття посад категорії «А» затверджує Комісія (п. 42 Порядку № 246).

Ситуаційні завдання для кандидатів на зайняття посад категорії «Б» розробляють у державному органі, в якому проводиться конкурс, з урахуванням специфіки та вимог до професійної компетентності кандидата, визначених в умовах проведення конкурсу, та затверджуються рішенням конкурсної комісії (п. 43 Порядку № 246).

Ситуаційні завдання для перевірки професійних компетенцій кандидатів на зайняття посад фахівців з питань реформ категорій «Б» та «В» конкурсна комісія обирає з урахуванням специфіки та вимог до професійної компетентності кандидата, визначених в умовах проведення конкурсу з переліку завдань для перевірки професійних компетенцій, затверджених НАДС (п.77 Порядку № 246).

Ситуаційні завдання для перевірки професійних знань кандидатів на зайняття посад фахівців з питань реформ категорій «Б» та «В» розробляє та затверджує конкурсна комісія з урахуванням специфіки та вимог до професійної компетентності кандидата, визначених в умовах проведення конкурсу на основі типових завдань для перевірки професійних знань, затверджених НАДС.

НАДС наголошує, що особа, яка є членом Комісії або членом конкурсної комісії та виявила бажання взяти участь у конкурсі на зайняття вакантної посади державної служби категорії «А» або у конкурсі на зайняття вакантної посади державної служби категорії «Б» або «В» у державному органі, в якому вона працює, повинна повідомити про це голову відповідної комісії. НАДС рекомендує подавати повідомлення одночасно з поданням відповідних документів для участі у конкурсі.

Повідомлення, що передуватиме початку роботи Комісії або конкурсної комісії з відбору кандидатів на зайняття конкретної посади державної служби, включаючи прийняття рішення про залучення експертів, розроблення та затвердження ситуаційних завдань, а також підготовку комісії до проведення співбесіди із кандидатами, забезпечить дотримання принципів рівного доступу, доброчесності, ефективного і справедливого процесу відбору при проведенні такого конкурсу.

Така особа не бере участь у роботі Комісії або конкурсної комісії.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64103

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40290

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563847

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44300

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43399

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді