Черговий етап е-декларування. Відповіді НАЗК на поширені запитання

НАЗК підготувало відео-курс, в якому по кожному розділу е-декларації надано детальні роз’яснення.

Національне агентство з питань запобігання корупції (далі — НАЗК) нагадує, що з 01.01.2018 розпочався етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік.

НАЗК радить скористатись рекомендаціями щодо роботи з Реєстром та роз’ясненнями щодо заповнення форми е-декларації або ж відповідями на найчастіші запитання.

НАЗК підготувало відео-курс з роз’ясненнями щодо заповнення е-декларацій за розділами

Додатково НАЗК відповідає на запитання, які часто ставлять суб’єкти декларування.

Чи зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації інформацію про об’єкти нерухомості за зареєстрованим місцем проживання та місцем фактичного проживання суб’єкта декларування?

Суб’єкт декларування має зазначати всі об’єкти, якими користується він або члени його сім’ї. Це може бути: оренда, сервітути, право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій), утримання, застава, користування на підставі довіреності (у т. ч. генеральної довіреності), інші права, передбачені законом.

Суб’єкт декларування повинен задекларувати усі об’єкти нерухомості незалежно від їх вартості, що належать йому на праві власності, знаходяться у нього на праві оренди чи іншого права користування станом на останній день звітного періоду (31 грудня звітного року для щорічної декларації).

Якщо особа зареєстрована в помешканні, що не є його власністю, при реєстрації власник мав дати згоду на реєстрацію та проживання цієї особи в цьому помешканні. Тому в декларації його зазначають у розділі 3 «Об`єкти нерухомості», тип права — право користування у зв’язку з реєстрацією місця проживання. У цьому розділі зазначають інформацію про об’єкти нерухомості, де фактично проживає суб’єкт декларування, навіть якщо такі об’єкти нерухомого майна не належать на праві власності суб’єкту декларування.

Інформацію про зареєстроване місце проживання або місце фактичного проживання, зазначену у розділі 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування», необхідно дублювати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості».

НАЗК звертає увагу, якщо нерухоме майно перебуває у спільній власності, в декларації вказують інформацію про всіх його співвласників.

Окрім того, у декларації зазначають відомості про об’єкти нерухомості, що перебувають у членів сім’ї суб’єкта декларування в оренді чи на іншому праві користування.

Чи декларувати об’єкти нерухомого майна, якщо суб’єкт декларування користувався ними упродовж року, але станом на 31 грудня вже не користується?

Нерухомість, об’єкти незавершеного будівництва декларують відповідно до їх наявності станом на останній день звітного періоду.

Якщо зазначені об’єкти станом на 31 грудня попереднього року не перебували у володінні, користуванні або власності суб’єкта декларування або членів його сім’ї, інформацію про них в декларації не відображають.

Чи необхідно суб’єкту декларування, який зареєстрований як фізична особа-підприємець, у декларації зазначати інформацію про дохід, отриманий від підприємницької діяльності, інформацію про поворотну фінансову допомогу та подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані?

Суб’єкт декларування зобов’язаний подати повідомлення у разі отримання ним доходу (незалежно від того, чи є він оподатковуваним) на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (ст. 52 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII).

Якщо суб’єкт декларування або члени його сім’ї отримали упродовж звітного року кредит, позику, поворотну безвідсоткову фінансову допомогу (позичку), інформацію відображають в розділі «Доходи, у тому числі подарунки» як «Інші доходи» (із зазначенням, про який саме дохід йдеться). Якщо кредит, позика були дійсними (не сплачені повною мірою станом на останній день звітного періоду), додатково вкажіть про це у розділі «Фінансові зобов’язання», незалежно від того, чи отримали їх у звітному періоді.

За інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді