НАЗК рекомендує не зволікати з поданням е-декларації

За порушення антикорупційного законодавства передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність.

НАЗК попереджає, що безпосередньому поданню е-декларації може передувати виникнення у декларантів питань щодо завершення терміну дії ЕЦП або його втрати, зміни електронної пошти, а також щодо відображення тієї чи іншої інформації у декларації, вирішення яких потребуватиме додаткового часу. Тому НАЗК просить перевірити, чи може декларант без перешкод зайти до Реєстру та чи має він всю необхідну інформацію для заповнення декларації.

У разі виникнення питань НАЗК просить звертатись до оперативного штабу за телефонами: +38(044)200-06-63, +38(044)200-06-64, +38(044)200-06-65, +38(044)200-06-62.

Також можна завітати особисто за адресою: м.  Київ, бульвар Дружби народів, 28, каб.105.

НАЗК наполегливо рекомендує не зволікати з поданням декларації, щоб прикрі обставини не стали причиною порушення вимог закону.

НАЗК нагадує, що оперативний штаб для допомоги суб’єктам декларування продовжить свою роботу до 1 квітня цього року.

НАЗК рекомендує не зволікати з поданням е-декларації Дізнайтеся, за що директору загрожує арешт

Одночасно Управління Держпраці у Івано-Франківській області нагадує, що за порушення антикорупційного законодавства передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність:

  • несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, — штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг).
  • неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані — штраф від 100 до 200 нмдг.
  • дії, передбачені частиною 1 або 2, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення — штраф від 100 до 300 нмдг з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 1 рік;
  • подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, — штраф від 1000 до 2500 нмдг (ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно майна або іншого об’єкта декларування, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Натомість за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання суб’єктом декларування декларації каратимуть за статтею 366-1 Кримінального кодексу України (далі — КК).

За подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», або за умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації передбачено такі покарання:

  • штраф від 2500 до 3000 нмдг;
  • громадські роботи на строк від 150 до 240 годин;
  • позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Відповідальність за статтею 366-1 КК настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

За інформацією
Національного агентства з питань запобігання корупції та
Управління Держпраці у Івано-Франківській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64040

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40277

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563669

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44279

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді