Індексація не проводиться в місяць підвищення заробітної плати

Міністерство соціальної політики України листом від 20.11.2015 № 17675/0/14-15/13 роз’яснило особливості проведення індексації грошових доходів працівників бюджетної сфери, у зв’язку з підвищенням заробітної плати

Міністерство соціальної політики України листом від 20.11.2015 № 17675/0/14-15/13 роз’яснило особливості проведення індексації грошових доходів працівників бюджетної сфери, у зв’язку з підвищенням заробітної плати.

Мінсоцполітики нагадало, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 16.09.2015 № 731 (далі — Постанова № 731) з 01.09.2015 підвищено розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (далі — ЄТС) з 852грн. до 1012 грн. (підвищення на 160 грн.), на основі якого розраховуються посадові оклади працівників за іншими тарифними розрядами ЄТС. Це забезпечило зростання розмірів посадових окладів (тарифних ставок) працівників від 13% до майже 19%.

Керівники установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери мали забезпечити внесення змін до штатних розписів з урахуванням нових розмірів посадових окладів (тарифних ставок заробітної плати) з 01.09.2015 (п. 4 Постанови № 731).

Пунктом 3 Постанови № 731 доручено міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, головам обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації та інших державних органів вжити заходи для запровадження з 01.09.2015 посадових окладів (тарифних ставок) та здійснення виплати надбавок, доплат, премій у межах передбачених коштів бюджетами всіх рівнів та власних коштів, забезпечивши зростання заробітної плати в середньому, зокрема, медичним працівникам — не менше як на 300-600 грн., середньому медичному персоналу, працівникам соціального захисту, культури — не менше як на 300-400 грн.

Мінсоцполітики зазначило, що нормами пункту 3 Постанови № 731 передбачено зростання заробітної плати працівників в середньому і не менше вказаних розмірів.

Реалізація вимог цього пункту постанови забезпечується з урахуванням конкретних умов та розмірів оплати праці кожного окремого працівника. Так, лише розміри посадових окладів, наприклад, лікарів збільшено на 277-387 грн., учителів — на 263-339 грн., на які нараховуються ще й обов’язкові та інші складові заробітної плати: підвищення посадових окладів, надбавки за вислугу років (від 10% до 30%), за тривалість безперервної роботи (від 20% до 80%) лікарям, інших надбавок та доплат (до 50% посадового окладу) і премії, яка граничними розмірами не обмежується.

Що стосується індексації заробітної плати, то пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (далі — Порядок № 1078), визначено, що базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації є місяць, в якому відбувається підвищення мінімальної заробітної плати, пенсій, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів. Значення індексу споживчих цін у базовому місяці приймається за 1 або 100%.

Індексація у базовому місяці не проводиться, так як відбувається підвищення грошових доходів громадян. Для проведення подальшої індексації індекс розраховується з наступного за базовим місяця. Право на індексацію відбувається, коли індекс інфляції перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 101%.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

Тобто, у разі підвищення заробітної плати на суму меншу, ніж сума індексації, здійснюється підвищення заробітної плати та зберігається сума індексації, яка визначається з урахуванням суми підвищення.

Положення пункту 5 Порядку № 1078 передбачено у зв’язку з тим, що при зростанні грошових доходів громадян відбувається покращення їх матеріального стану, що дає можливість підтримувати їх купівельну спроможність в умовах зростання споживчих цін на товари та послуги.

Підготувала Ольга Савченко,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46113

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді