Чи необхідна ліцензія для передрейсових медоглядів водіїв автотранспортних засобів? Роз’яснює МОЗ

Медична практика та перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним та повітряним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом є видами господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

МОЗ (лист від 24.11.2017 № 17/19/53/1541-17/31223) нагадало, що попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди проводять в закладі охорони здоров’я медичною комісією, а щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів здійснюють лікарі лікувального профілю та/або молодші медичні працівники з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа» (п. 1.6 та 1.8 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ та МВС від 31.01.2013 № 65/80; далі — Положення № 65/80).

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (п. 1.4 Положення № 65/80).

Медична практика та перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним та повітряним транспортом, міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом є видами господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню (п. 15, 24 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII).

Ліцензіат зобов’язаний здійснювати контроль за станом здоров’я водіїв:

  • прийняти на роботу медичний персонал або укласти договір із суб’єктом господарювання щодо надання його персоналом послуг з проведення медоглядів;
  • забезпечити проходження водіями періодичних медичних оглядів;
  • проводити щозмінні медичні огляди водіїв (підп. 10 п. 16 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затверджених постановою КМУ від 02.12.2015 № 1001).

Шляхи організації передрейсових та післярейсових оглядів водіїв:

  • підприємство укладає договір з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію — послуги надаватиме відокремлений структурний підрозділ амбулаторно-поліклінічного закладу;
  • підприємство відкриває медичний кабінет фізичної особи — підприємця, який провадить медичну практику на підставі ліцензії;
  • підприємство отримує ліцензію та відкриває медичний кабінет без утворення закладу охорони здоров’я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет (п. 18 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285).

МОЗ наголошує, що під час проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв передбачено, окрім загальної діагностики стану здоров’я водія транспортного засобу, обстеження на предмет перебування водія у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Проведення такого обстеження зобов’язує медичного працівника оволодіти спеціальними методами та засобами, що є одним з ключових аспектів проведення щозмінних оглядів водіїв транспортних засобів та вимагає особливої уваги.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
10878

Причетність кадровика до проведення атестації робочих місць за умовами праці

Атестація робочих місць за умовами праці: для чого проводиться, чи забезпечує кадрова служба підприємства її проведення та чи можна відтермінувати в умовах воєнного стану. На ці запитання знайдете відповіді у статті.
5097

Формування кадрового резерву на підприємстві

Як правильно сформувати кадровий резерв, а потім ефективно працювати з резервістами? Покроковий алгоритм допоможе вирішити ці завдання, а також сприятиме покращенню процесу відбору персоналу при переведенні на інші посади, навчанні працівників новим професіям, методам праці, технологіям.
19649

Мотивація працівників у 2020 році

Мотивація працівників в сучасних умовах — одне із найважливіших завдань HR-менеджерів та кадровиків. Для того щоб правильно мотивувати до роботи підлеглих, керівник має насамперед добре розуміти людську природу. Пропонуємо вам 12 ідей, які допоможуть надихнути персонал на плідну роботу у 2020 році. Не відкладайте на потім, адже рік вже розпочався.
14034

«А що, якби ваша професія зникла?», або 5 нестандартних запитань для співбесіди

Стандартними анкетами не обійтися, щоб зрозуміти, що рухає людиною. Але вдало підібрані та вчасно поставлені неочікувані запитання допоможуть побачити кандидата з потрібного ракурсу. Нестандартні запитання не передбачають правильних чи неправильних відповідей, а дають кандидату можливість розкритися. Приклади таких запитань з коментарями психологів та фахівців з оцінки персоналу — у статті.
1542

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді