Додаткова відпустка за роботу на рідкокристалічному моніторі. Роз’яснює Держпраці

Заміна електронно-променевих моніторів на рідкокристалічні частково зменшує зорове навантаження працівників та вплив неіонізуючих та іонізуючих електромагнітних випромінювань, але на дію інших факторів суттєво не впливає

Управління Держпраці у Полтавській області нагадало, що окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надають щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці — тривалістю до 35 календарних днів (п. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Працівники, які працюють не менш як половину тривалості робочого дня на електронно-обчислювальних машинах, і яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими нормативно-правовими актами, мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу з комп’ютером тривалістю до 4 календарних днів згідно з поз. 58 розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290.

При роботі з візуальними дисплейними терміналами (в т. ч. рідкокристалічними) електронно-обчислювальних машин необхідно дотримуватись вимог Правил охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, затверджених наказом Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 26.03.2010 № 65 (далі — Правила № 65). Правила № 65 поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, які у своїй діяльності здійснюють роботу, пов’язану з електронно-обчислювальними машинами (ЕОМ) з відеодисплейними терміналами (ВДТ), зокрема на тих, які мають робочі місця, обладнані ЕОМ з ВДТ і периферійними пристроями (ПП).

У Правилах № 65 при визначенні термінів зазначено, що

  • відеодисплейний термінал (ВДТ) — частина ЕОМ, що містить пристрій для візуального відображення інформації;
  • електронно-обчислювальна машина (ЕОМ) — електронно-обчислювальна машина з необов’язковими додатковими пристроями, системними елементами (пристрої для друку, сканери, модеми, блоки безперервного живлення та інші спеціальні периферійні пристрої);
  • оператор ЕОМ з ВДТ і ПП — працівник, який використовує екранні пристрої під час своєї роботи;
  • периферійні пристрої (ПП) — сукупність необов’язкових додаткових пристроїв, які використовуються в процесі діяльності оператора ЕОМ (клавіатура, маніпулятор «миша», дискова система, звукова система, модем, мікрофон, принтер, сканер тощо).

Держпраці наголошує, що персональні комп’ютери також належать до ЕОМ.

Робота працівників, які працюють на ЕОМ та обчислювальних машинах, пов’язана з підвищеним зоровим і нервово-емоційним напруженням, тому таку роботу віднесено до роботи з особливим характером праці.

Крім того, робота на візуальних дисплейних терміналах (ВДТ) супроводжується шкідливими факторами, пов’язаними з вимушеною робочою позою при локальному напруженні верхніх кінцівок на фоні обмеженої загальної м’язової активності, та впливом комплексу фізичних факторів шуму, електростатичного поля, неіонізуючих та іонізуючих електромагнітних випромінювань (показники яких не перевищують гранично допустимих рівнів).

Заміна електронно-променевих моніторів на рідкокристалічні частково зменшує зорове навантаження працівників та вплив неіонізуючих та іонізуючих електромагнітних випромінювань, але на дію інших факторів суттєво не впливає.

Роботодавець має врахувати відповідність робочих місць санітарним правилам і нормам та час фактичної зайнятості працівника роботою на персональному комп’ютері. Якщо час фактичної роботи на комп’ютері становить не менше половини тривалості робочого дня працівники мають право на додаткову відпустку за особливий характер праці.

За інформацією Управління Держпраці у Полтавській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за ненормований робочий день

Окрім щорічної основної відпустки, певним категоріям працівників встановлюються ще щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день. Кому надається ця відпустка, скільки днів триває відпустка за ненормований робочий день, чи можливо скористатися такою відпусткою під час воєнного стану, — детально в статті
49193

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516062

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
24616

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді