26 квітня – згадайте про чорнобильців

26 квітня — Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

Рішення про це прийнято у грудні 2003 року Генеральною Асамблеєю ООН за ініціативи України, Російської Федерації та Білорусі. Генеральна Асамблея ООН також закликала держави-члени ООН широко відзначати цей день та проводити в його рамках відповідні заходи.

Якщо на вашому підприємстві працює «чорнобилець», перевірте, чи всі належні йому пільги у сфері праці забезпечуєте.

Для колективу Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року стало найдраматичнішим днем в історії підприємства. Чорнобильська АЕС — первісток атомної енергетики України, її гордість, стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Потужний вибух, еквівалентний 500 хіросімським бомбам, змінив життя мільйонів людей. За даними Міжнародної програми Всесвітньої організації охорони здоров’я у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи брали участь 800 000 чоловік. Усього в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало більше 3 мільйонів чоловік, 90 000 — було переселено із забруднених територій.

Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — інтернаціональний подвиг, символ мужності і єднання людей перед лихом. На ліквідації було задіяно 40 міністерств і відомств колишнього Радянського Союзу. Вартість лише консервації четвертого енергоблоку та будівництва об'єкта «Укриття» склала 6 млрд. доларів США.

Сьогодні — 26 квітня 2018 року — згадайте про тих, хто долав наслідки аварії і постраждав від смертельної радіації

Перегляньте вебінар на тему «Відпустки чорнобильцям та учасникам бойових дій»

Вебінар відпустка чорнобильцям

Ірина Іванченко,
шеф-редактор системи «Експертус Кадри»,
журналів «Кадровик-01» та «Довідник секретаря та офіс-менеджера»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за ненормований робочий день

Окрім щорічної основної відпустки, певним категоріям працівників встановлюються ще щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день. Кому надається ця відпустка, скільки днів триває відпустка за ненормований робочий день, чи можливо скористатися такою відпусткою під час воєнного стану, — детально в статті
49020

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98442

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515753

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
24470

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді