Причетність кадровика до проведення атестації робочих місць за умовами праці

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Атестація робочих місць за умовами праці: для чого проводиться, чи забезпечує кадрова служба підприємства її проведення та чи можна відтермінувати в умовах воєнного стану. На ці запитання знайдете відповіді у статті.

Для чого проводиться атестація робочих місць

Атестація робочих місць — це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників в процесі трудової діяльності.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 (далі — Порядок № 442) та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими Мінпраці 01.09.1992 за № 41 (далі — Методрекомендації № 41).

Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові та безпечні умови праці, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах, а також на пільгове пенсійне забезпечення (п. 2 Порядку № 442 і п. 1.1 Методрекомендацій № 41).

Проводити атестацію — обов’язок суб’єктів господарювання, у яких технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Зокрема, проводити атестацію робочих місць необхідно, якщо на підприємстві є роботи, професії (посади), зазначені в:

  • Списку № 1 та Списку № 2 (затверджені постановою КМУ від 24.06.2016 № 461) — у них перераховані роботи, професії (посади), зайнятість на яких надає право на пенсію за віком на пільгових умовах;
  • Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (це додаток 1 до постанови КМУ від 17.11.97 № 1290);
  • Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня (затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 № 163).

Стаж для щорічних додаткових відпусток за шкідливі умови та особливий характер праці

СКАЧАТИ

Атестація робочих місць передбачає:

  • установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці;
  • санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;
  • комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідальність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам;
  • установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією;
  • обгрунтування віднесення робочого місця до категорії із шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;
  • визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах;
  • складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників;
  • аналіз реалізації технічних і організаційних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни, характеру і безпеки праці.

Результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників та під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах, пільг і компенсацій за рахунок підприємств, установ та організацій тощо.

Атестація робочих місць проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації. Атестація робочих місць періодичність її передбачена колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років (п. 4 Порядку № 442, п. 1.5 Методрекомендацій № 41). Ще в листі Мінсоцполітики від 20.06.2019 № 939/0/206-19 зазначено, що провести чергову атестацію слід до закінчення строку дії попередньої.

Атестацію можна провести позачергово — у разі істотної зміни умов і характеру праці.

Як змінювати істотні умови праці

Участь кадрової служби в проведенні атестації робочих місць

До складу атестаційної комісії рекомендується вводити головних спеціалістів, працівників відділу кадрів, праці і заробітної плати, охорони праці, органів охорони здоров'я підприємства, представників громадських організацій (п. 2.2 Методрекомендацій № 41). Крім того, до її складу потрібно включити уповноваженого представника виборного органу первинної профспілкової організації або уповноважену найманими працівниками особу, якщо на підприємстві нема профспілки.

Від того, наскільки чітко розподілені обов’язки між членами атестаційної комісії, залежить якість проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Зверніть увагу!

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на керівника підприємства, організації.

Безпосередня участь у проведенні атестації робочих місць членів атестаційної комісії може бути визначена кваліфікаційними характеристиками їх професій.

У Випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336 (далі — ДКХП) вказано:

  • начальник відділу кадрів відповідає за організацію атестації працівників: бере участь в атестації, розробленні заходів щодо реалізації рекомендацій атестаційних комісій, визначає коло працівників, які підлягають черговій та повторній атестації, забезпечує підготовлення необхідних документів;
  • інспектор з кадрів: готує необхідні матеріали для атестаційної, кваліфікаційної і тарифікаційної комісій.

В означених кваліфікаційних характеристиках йдеться про атестацію працівників відповідно до Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 № 4312-VI, а не про атестацію робочих місць за умовами праці.

У розділі «Повинен знати» кваліфікаційних характеристик начальника відділу кадрів та інспектора з кадрів немає вимоги щодо знання законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

Як член атестаційної комісії працівник відділу кадрів, в межах повноважень, зокрема, готує необхідні матеріали для роботи комісії, здійснює розрахунок тривалості щорічної додаткової відпустки, вносить відповідні записи до трудових книжок тощо.

Атестацію робочих місць за умовами праці регулює законодавство про охорону праці. А одним з основних суб’єктів, що здійснюють управління охороною праці на підприємстві, є служба охорони праці.

Служба охорони праці:

  • розробляє спільно з іншими підрозділами підприємства комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці, плани, програми поліпшення умов праці, запобігає виробничому травматизму, професійним захворюванням, надає організаційно-методичну допомогу у виконанні запланованих заходів;
  • готує проекти наказів (розпоряджень) з питань охорони праці та вносить їх на розгляд роботодавцю;
  • бере участь у проведенні внутрішнього аудиту охорони праці та атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці (п.п. 3.1, 3.2, 3.12 Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 15.11.2004 № 255).

Наказ про проведення атестації робочих місць

Також відповідно до ДКХП:

  • начальник відділу охорони праці: організовує вивчення умов праці на робочих місцях; надає методичну допомогу керівникам підрозділів підприємства в складанні списків професій та посад, згідно з якими працівники повинні проходити обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди, а також списків професій та посад, згідно з якими працівникам надають компенсації й пільги за тяжкі, шкідливі або небезпечні умови праці, у разі розроблення й перегляду інструкцій з охорони праці, стандартів підприємства з безпеки праці;
  • інженер з охорони праці: вивчає умови праці на робочих місцях; надає підрозділам підприємства методичну допомогу у складанні переліків професій і посад, відповідно до яких працівники мають проходити обов’язкові медичні огляди, а також переліки професій посад, відповідно до яких на основі законодавства надається компенсація та пільги за важкі, шкідливі або небезпечні умови праці.

У розділі «Повинен знати» кваліфікаційних характеристик професій начальника відділу охорони праці та інженера з охорони праці містяться вимоги щодо знання законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

Висновок щодо участі кадрової служби в проведенні атестації робочих місць такий: кадрова служба не повинна вивчати умови праці на робочих місцях і складати списки професій та робіт, за якими необхідно атестувати робочі місця. Забезпечення проведення атестації робочих місць за умовами праці — функція служби охорони праці.

Атестація робочих місць в умовах воєнного стану

У строках проведення атестації є послаблення в умовах воєнного стану. Це відбулось на підставі зміни до п. 4 Порядку № 442 (постанова КМУ від 30.06.2023 № 660).

Якщо строк проведення атестації робочих місць за умовами праці настав у період воєнного стану, роботодавець може ухвалити рішення провести її протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Це рішення роботодавець погоджує з профспілкою.

Результати атестації, проведеної до введення воєнного стану в Україні, продовжують діяти та використовуються у період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді