НАДС затвердив порядок розгляду скарг держслужбовців та кандидатів на держслужбу

НАДС встановив порядок, за яким розглядатиме скарги держслужбовців категорій «Б» і «В» про прийняття, проходження та припинення державної служби або претендентів на посаду держслужбовця, що не пройшли конкурс.

НАДС наказом від 19.06.2018 № 149 затвердило Порядок розгляду Національним агентством України з питань державної служби або його територіальними органами скарг державних службовців категорій «Б» і «В» щодо прийняття, проходження та припинення державної служби відповідно до Закону України «Про державну службу» або учасника конкурсу, який не пройшов конкурсний відбір на зайняття вакантної посади державної служби категорій «Б» і «В» (далі — Порядок № 149).

Держслужбовець може поскаржитися до НАДС якщо:

  • не отримав від керівника держслужби обґрунтовану відповідь на свою скаргу через 20 днів;
  • не згоден зі зміною істотних умов держслужби;
  • не згоден з негативною оцінкою за результатами оцінювання службової діяльності.

Кандидат, який не пройшов конкурсний відбір на зайняття вакантної посади держслужби категорій «Б» і «В», також має право поскаржитися до НАДС.

НАДС не розглядає скарги держслужбовців, яких звільнили з підстав звільнення міністра.

Письмову скаргу подають особисто або пересилають поштою до НАДС або його територіального органу за місцезнаходженням державного органу, якого стосується оскарження.

Порядок № 146 встановлює вимоги до змісту скарги. За результатами розгляду скарги НАДС або його територіальний орган може направити до державних органів запит про одержання інформації або провести перевірку держоргану. Про це повідомлять заявнику через п’ять робочих днів з дня прийняття рішення.

Ірина Житкова,
головний редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді