Міноборони призиває на військові збори резервістів оперативного резерву першої черги

Мобілізацію поки не оголошують, проте резервістів оперативного резерву першої черги призвуть на військові збори. Роботодавці мають забезпечити резервістам усі гарантії згідно з КЗпП

Про призов на військові збори повідомив на брифінгу «Робота оборонного відомства щодо запровадження та забезпечення виконання заходів правового режиму воєнного стану» Радіон Тимошенко, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України.

➤ Воєнний стан в Україні 2018, трудова повинність, мобілізація 2018: що має знати кадровик

За словами Тимошенка, «мобілізація серед громадян наразі не проводитиметься, натомість відбудуться збори для резервістів першої черги, до числа яких належать чоловіки до 40 років, котрі пройшли відповідну підготовку і проживають на всій території України», повідомляє Укрінформ.

Р. Тимошенко зауважив таке: «Оперативний резерв першої черги — це люди до 40 років, які пройшли відповідну підготовку, вони прийдуть до військової частини, вони знають свого командира військової частини і готові до виконання бойових завдань. Резервісти другої черги  - це особовий склад до 50 років, який піде на доукомплектування стратегічного резерву. З ними проведуть збори за принципом стрілкового дня раз на тиждень. В окремих бригадах територіальної оборони буде вивчено питання, коли проведуть заняття більш широкого плану».

 Чи може роботодавець не відпустити працівника на збори через виробничу необхідність?

Експерти журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри» роз’яснюють таке. Згідно зі статтею 26-2 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII, в особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховують тих, хто відслужили військову службу, демобілізовані, і за професійно-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві.

До оперативного резерву першої черги зараховані ті військовозобов’язані, хто був у АТО, брав участь у бойових діях, має бойовий досвід.

Нині таких військовозобов’язаних призивають на військові збори.

Роботодавець має дотримати всіх передбачених законом гарантій для тих, хто йде на військові збори резервістів. З-поміж них – увільнення від роботи, збереження посади та середнього заробітку.

Як документувати увільнення, зразок наказу про увільнення на час військових зборів — у журналі «Кадровик-01»  та системі «Експертус Кадри».

 

Ірина Іванченко,
шеф редактор журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»

 При підготовці використані матеріали ukrinform.ua

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104486

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82670

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24490

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді