Чи подавати декларацію при переведенні до іншого державного органу? Чергові роз’яснення НАЗК

Теми:
НАЗК роз’яснило також, хто з членів виборчих комісій є суб’єктом декларування.

⚡ ТОП-5 консультацій ⚡



Члени виборчих комісій як е-декларанти. Члени Центральної виборчої комісії є суб’єктами декларування (Зміни до Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затверджені рішенням НАЗК від 21.12.2018 № 3126).

Вибори Президента — 2019. Як увільняти від роботи працівників, залучених до виборчого процесу

Голова, заступник голови, секретар та інші члени окружних (територіальних) виборчих комісій не є посадовими особами юридичних осіб публічного права в розумінні Закону України «Про запобігання корупції», а відтак не є суб’єктами декларування.

Дільнична виборча комісія не є юридичною особою. Тому склад дільничної виборчої комісії не відноситься до суб’єктів декларування.

Припинення державної служби в контексті статті 83 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII — закінчення відносин у сфері державної служби, які виникли між громадянином та державним органом з моменту набуття статусу державного службовця і тривають протягом проходження державної служби (Зміни до Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затверджені рішенням НАЗК від 28.12.2018 № 3225).

НАЗК зауважує, якщо особа звільнилася з роботи в одному органі і прийнята на роботу в інший орган наступного робочого дня, то таке звільнення не вважають припиненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Окрім того, НАЗК роз’яснило, в які строки, за який період та яку декларацію має подати суб’єкт декларування.

Держслужбовця перевели. Коли присвоїти черговий ранг?

➤ Як звільнити держслужбовця у зв’язку з негативним оцінюванням службової діяльності

Суб’єкт декларування, який припинив діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подає декларацію до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком, у якому було припинено таку діяльність. Декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року. Інформація про місце роботи (проходження служби) та займану посаду у такій декларації зазначають відповідно до місця роботи (проходження служби) та займаної посади, перебування (проходження) на яких зумовили обов’язок подання такої декларації.

Суб’єкт декларування, який припинив діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, не подає декларацію, якщо він до 1 квітня наступного року знов розпочинає діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Особа, яку за рішенням суду було поновлено на роботі, повинна в наступному році до 1 квітня подати щорічну декларацію за рік, у якому відбулось поновлення (з дня фактичного виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Однак, у зв’язку з тим, що за час вимушеного прогулу суб’єкт декларування, поновлений на роботі за рішенням суду, фактично не виконував функцій держави або місцевого самоврядування, подавати щорічну декларацію за час вимушеного прогулу суб’єкт декларування не зобов’язаний.

Як поновити працівника за рішенням суду: алгоритм

Касаційний суд скасував поновлення: алгоритм дій для кадровика

НАЗК наголошує, що транспортний засіб, який передано іншій особі на підставі довіреності з правом розпорядження, має бути задекларований.

Посадові особи, особи, які входять до складу наглядової ради банків, придбаних державою відповідно до статті 411 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», не є суб’єктами декларування в розумінні підпункту «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (рішення НАЗК від 29.12.2018 № 3222).

Ольга Догадіна,
провідний експерт
Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45999

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33676

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22573

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді