Свято Першого дзвоника — на порозі. Як оплачувати цей день вчителям?

Якщо святкуватимете Перший дзвоник у неділю, видайте наказ про роботу у вихідний

Перше вересня цьогоріч припадає на неділю. МОН інформує, що кожен навчальний заклад самостійно ухвалює рішення щодо дати свята першого дзвоника. Тому свято можна провести як 1 вересня — в неділю, так і 2 вересня — в понеділок.

5 способів оформити відгул на 1 вересня

Освітянська профспілка наголошує, що залучення педагогів до роботи у вихідний має оплачуватися і оформлюватися за законом.

Якщо керівник навчального закладу вирішить провести свято саме у неділю, має пам’ятати про правила залучення працівників до роботи у вихідний день. Стаття 71 КЗпП передбачає таку можливість за погодженням з профспілкою тільки для певних випадків.

Щоб залучити працівників до роботи у вихідний, керівник закладу освіти має видати письмовий наказ.

Роботодавець має компенсувати роботу у вихідний за згодою з працівником — або іншим днем відпочинку, або оплатою у подвійному розмірі (ст. 72 КЗпП). Після узгодження з працівником виду компенсації, доцільно також видати наказ про надання компенсації за роботу у вихідний день.

Наказ про залучення педагогів до роботи у вихідний день

наказ про роботу у вихідний день

СКАЧАТИ

Галина Бєлікова

редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
89572

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33484

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42597

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
36251

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді