Уряд оновив Типове положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги

У бригадах «Швидкої» будуть парамедики та екстрені медичні техніки, їх вже готують у вишах за новою спеціальністю «парамедик»


21 серпня 2019 року Уряд оновив Типове положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, затверджене постановою КМУ від 21.11.2012 № 1114.

До 2025 року триватиме перехідний період реформування екстреної меддопомоги. Ключова зміна — у бригаді «Швидкої» будуть парамедик та екстрений медичний технік.

Уряд увів нове поняття — «бригада парамедиків». До 2025 року буде три види бригад «Швидкої допомоги» — лікарські, фельдшерські бригади екстреної медичної допомоги та бригади парамедиків.

У 2025 році склад всіх бригад екстреної медичної допомоги відповідатиме єдиному стандарту. Тож до цього часу всі фельдшери з медицини невідкладних станів і медичні сестри, які зараз працюють у бригадах екстреної медичної допомоги, мають пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик».

Парамедик - це фахівець, який надає широкий спектр рятувальних медичних послуг за сучасними стандартами на догоспітальному етапі й своєчасно транспортує постраждалого до лікарні.

Це початок нової системи розвитку професійних компетенцій працівників екстреної медицини, ініційованої МОЗ.

Тест для кадровика ➤➤➤

Зміни стосуються і водіїв, які нині працюють на «Швидкій». До 2025 року всі водії мають перенавчитися і отримати кваліфікацію «екстрений медичний технік». Екстрений медичний технік - це людина без медичної освіти, але зі спеціалізованою підготовкою. Вони допомагають лікарям та парамедикам у наданні професійної медичної допомоги пацієнту.

Щоб підсилити роботу бригади, залучатимуть і надалі лікарів медицини невідкладних станів. За рішенням керівника центру екстреної медичної допомоги зможуть також долучатися додаткові медичні працівники служби, а також стажер, студент, що проходить виробничу практику, лікар-інтерн, лікар-резидент або інша особа, яка успішно пройшла підготовку з домедичної допомоги та отримала підтверджуючий документ.

Парамедиків почали готувати в Україні з 2018 року. Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського та Черкаська медична академія оголосили набір на нову спеціальність «парамедик». А у лютому 2019 року стартував цикл підготовки українських інструкторів на базі Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського.

Держзамовлення на нову спеціальність парамедика у 2018 році становило 50 місць.

Майбутніх парамедиків навчають три роки. У перший рік вони здобувають загальну освіту, яка відповідає освітньому рівню «бакалавр». Одночасно опановують вміння і навички для розширеної першої допомоги. На ІІ та ІІІ курсах вони опановують вищий рівень рятувальної медицини – розширену екстрену допомогу. Маючи освітній рівень «бакалавр», парамедики можуть продовжити освіту в магістратурі.

Парамедики - це фахівці, які самостійно або під керівництвом лікаря надають широкий спектр рятувальних медичних послуг на догоспітальному етапі й своєчасно транспортують постраждалого до лікарні. Особливість підготовки таких спеціалістів полягає у тому, що після вивчення теоретичної частини вони отримують ґрунтовну практичну підготовку. Майбутнім парамедикам моделюють найрізноманітніші ситуації невідкладних станів, і вони навчаються особисто та в команді надавати весь обсяг допомоги, передбачений відповідним протоколом з медицини невідкладних станів. Для цього в навчальних закладах має бути відповідне обладнання, манекени, а найкраще – повноцінний симуляційний центр.

Професії «парамедик» та «екстрений медичний технік» запроваджені Зміною № 6 до Класифікатора професій, а кваліфікаційні характеристики парамедика та екстреного медичного техніка МОЗ затвердив наказом «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я» від 09.08.2017 № 918.

Концепцію розвитку екстреної медичної допомоги Уряд ухвалив цьогоріч 22 травня. Перший етап змін розпочався уже цього року у шести пілотних регіонах.

У Державному бюджеті на 2019 рік на фінансування екстреної медичної допомоги передбачено близько 6 млрд грн і додатково - 922 млн грн для першого етапу трансформації екстреної медичної допомоги, яка стартувала у Донецькій, Одеській, Тернопільській, Полтавській, Вінницькій областях та місті Київ. Крім підвищення кваліфікації бригад і зарплат фахівців, в пілотних регіонах придбавають новий, сучасний транспорт, оснащений необхідним обладнанням. За єдиним алгоритмом починають працювати сучасні диспетчерські служби, які згодом будуть об’єднані єдиною електронною системою по всій країні.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді