Як рахувати норму робочого часу при роботі з підсумованим обліком робочого часу

Управління Держпраці у Кіровоградській області роз’яснило, як рахувати норму годин для працівника, який звільняється середині облікового періоду


Підсумований облік робочого часу встановлюють на безперервно діючих підприємствах, а також в окремих структурних підрозділах і на роботах, де не можна додержати встановлена щоденна або щотижнева тривалість робочого часу. Тривалість робочого часу при підсумованому обліку не повинна перевищувати нормального числа робочих годин (ст. 61 КЗпП). При запровадженні підсумованого обліку робочого часу роботодавці користуються Методичними рекомендаціями щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затвердженими наказом Мінсоцполітики від 19.04.2006 № 138.

Табелювання за підсумованого обліку робочого часу

Максимальна тривалість норми робочого часу визначена у статті 50 КЗпП — 40 годин на тиждень. Однак, єдиної норми тривалості робочого часу на рік законодавство не встановлює. Вона залежить від тривалості встановленого на підприємстві робочого тижня, тривалості щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні. Отже, річну норму тривалості робочого часу підприємство має визначити самостійно з дотриманням норм статей 50 — 53, 67 і 73 КЗпП України (лист Мінсоцполітики від 09.09.2014 № 10196/0/14-14/13).

Порядок розрахунку норми робочого часу у т. ч. при підсумованому обліку та обліковий період визначають в колективному договорі. Особливості роботи у деяких галузях передбачають встановлення річного облікового періоду та потребують розроблення галузевих методичних рекомендацій. Одна з таких галузей — сільське господарство.

Управління Держпраці у Кіровоградській області розглянуло, як визначати норму тривалості робочого часу при звільненні на прикладі Методичних рекомендацій з оплати праці робітників сільськогосподарських підприємств на збиранні зернових культур урожаю 2018 року, розроблених НДІПАПК Мінагрополітики. В них зазначено: при прийнятті або звільненні з виробничих підрозділів протягом року працівників, які працюють у режимі річного підсумованого обліку робочого часу, нормативним обліковим періодом та нормативним часом є час за фактичний період роботи, виходячи з місячної норми робочого часу.

Держпраці підсумовує, що при звільненні працівника, який працював за графіком підсумованого робочого часу з річним обліковим періодом, нормою слід вважати фактично відпрацьований час, якщо працівник працював весь цей час у порядку, визначеному колективним договором та галузевими угодами (за графіками змінності, робочим календарем тощо).

Галина Бєлікова

редактор Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк табеля обліку робочого часу

Табель обліку робочого часу (бланк П-5) використовується для контролю відпрацьованих годин, відпусток, лікарняних та інших видів часу, що враховуються для розрахунку заробітної плати. У цій статті Ви знайдете відповіді на такі питання: як здійснюється облік робочого часу у військових, який вигляд має бланк табеля робочого часу, як правильно заповнити бланк табеля обліку робочого часу?
56038

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56977

Надурочні роботи: як залучати працівників

Працівники не встигають виконати доручену роботу протягом робочого дня або зміни, і роботодавець вирішив провести надурочні роботи. У чому ж полягає надурочна робота і порядок її проведення? Кого можна долучити до таких робіт, а кого забороняє законодавство? Як здійснюється розрахунок надурочного робочого часу його облік? Відповіді на усі питання стосовно порядку застосування надурочних робіт та регулювання аспектів про надурочні роботи КЗпП — пояснюємо крок за кроком у матеріалі
28057

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12306

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
18551

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді