Військовий збір скасують з 1 січня 2020 року

Партія «Слуга народу» внесла до ВРУ законопроєкт, що має зменшити податкове навантаження через скасування військового збору з 1 січня 2020 року

Військовий збір скасують з 1 січня 2020 року


Ініціатор законопроєкту, зареєстрованого в Раді 10.10.2019 за № 2252 телеведучий «1+1» Олександр Дубінський.

Військовий збір вводили тимчасово до 1 січня 2015 року, але потім відтермінували "до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України". Запроваджений ще у 2014 році військовий збір платники податків сплачують понад 5 років.

Експерти уважають, що правова природа військового зборує незрозумілою, оскільки військовий збір фактично повторює фіскальні функції ПДФО через однакові об’єкти оподаткування. Через це фонд заробітної плати зазнає надмірного податкового навантаження в порівнянні з рівнем оподаткування вказаних доходів в інших країнах світу. Це один із чинників значної долі тіньової економіки країни, зокрема і тіньових зарплат, що видаються «в конвертах».

При цьому, військовий збір та ПДФО по суті дублюють один одного, що призводить до подвійного податкового навантаження — оподаткування одного й того ж об’єкту оподаткування – заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими угодами тощо.

За офіційною інформацією в Україні відбуваються позитивні зрушення в економіці. Так зростання валового внутрішнього продукту України у другому кварталі 2019 року становило 4,6% до аналогічного періоду 2018 року. Такі позитивні тенденції закладені і в Програмі діяльності Уряду України на найближчі п’ять років (економіка України зросте на 40% за 5 років). Серед ключових цілей Програми Уряду – зниження загального податкового навантаження.

Тому вирішення питань фінансування видатків держави можливе як за рахунок зростання економіки країни, так і за рахунок скорочення «тіньових схем» внаслідок зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати платників податку.

Проектом Закону передбачено внесення змін до Податкового кодексу України щодо виключення пункту 16-1 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України, в якому зазначені основні елементи збору: платники збору, об’єкт оподаткування збором, ставка збору, порядок нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету тощо.

Одночасно з прийняттям проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування військового збору» будуть внесенні відповідні зміни до Бюджетного кодексу України в частині джерел формування доходної частини Державного бюджету. Такий законопроєкт також зареєстрований у ВРУ за № 2253.

Розробники законопроєкту очікують, що після скасування військового збору:

  • зменшиться навантаження на фонд оплати праці платників збору;
  • зменшиться частка заробітних плат, що видаються «в конвертах»;
  • збільшиться сума надходжень податків на доходи фізичних осіб.

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналів «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді