Держпраці «взялася» за працівників-іноземців

В Україні триває загальнодержавна операція «Мігрант», основна мета якої — протидія нелегальному працевлаштуванню іноземців і запобігання нелегальній міграції. В Умані фахівці Держпраці, Управління Державної міграційної служби та Національної поліції вже провели спільний рейд. У Чернівецькій області операція триватиме до 19 листопада.

Держпраці взялася за працівників-іноземців

З метою виявлення фактів неофіційного працевлаштування іноземних громадян, фахівці Управління Держпраці у Черкаській області, Управління Державної міграційної служби та Національної поліції здійснили у м. Умань спільний рейд у місцях можливого працевлаштування іноземців.

Учасники рейду провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцями і працівниками, ознайомили з тематичними брошурами та відповіли на актуальні питання.


А у Чернівецькій області операція «Мігрант» триватиме з 18 жовтня до 19 листопада.

Начальник Управління Держпраці в Чернівецькій області Іван Луцак взяв участь у розширеній робочій нараді, що відбулася в Управлінні Державної міграційної служби у Чернівецькій області.

Учасники наради обговорили організацію цільових профілактичних заходів у рамках проведення операції. Зокрема вирішили створити міжвідомчі координаційні групи задля ефективної співпраці, активного обміну оперативною інформацією, своєчасного доступу до оперативних баз даних.

Іван Луцак зазначив, що в регіоні існує проблема тіньової зайнятості, проте досвід взаємодії Держпраці та Державної міграційної служби вже є. Адже аналогічні заходи відбуваються кілька років поспіль.

Іноземці, яких можна приняти на роботу без дозволу служби зайнятості

Так, головними державними інспекторами відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління з початку 2019-го виявлено 172 випадки незадекларованої зайнятості.

Водночас на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.10.2018 року за №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», фахівцями Управління спільно із територіальними органами Пенсійного фонду України, Державної податкової служби, іншими структурами, органами місцевого самоврядування проводилися спільні комплексні заходи з питань легалізації зайнятості, у ході яких виявлено 298 осіб, допущених до роботи без оформлення трудових відносин.

Управління Держпраці у Чернівецькій області зазначило, що найбільше нелегальних працівників в регіоні виявлено у таких видах економічної діяльності:

  • на будівництві,
  • в торгівлі,
  • у закладах ресторанного та готельного бізнесів,
  • на підприємствах автотранспорту.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96188

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді