Держпраці роз’яснила, чим загрожує ейджизм роботодавцю

Чи має право роботодавець відмовити в прийомі на роботу за ознаками віку.

Держпраці роз’яснила, чим загрожує ейджизм роботодавцю

Порядок прийняття на роботу 2019

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава має створити умови для повного здійснення громадянами права на працю з гарантією рівних можливостей у виборі професії та роду трудової діяльності.


У нашому суспільстві більшість роботодавців роблять ставку саме на молоді кадри, а працівників та кандидатів на працевлаштування віком 45+ залишають на узбіччі. Однак, законодавство про працю не містить обмежень за віком.

Держпраці роз’яснила, чим загрожує ейджизм роботодавцюДізнайтеся, кому не встановлюють випробування при прийнятті на роботу

Головне управління Держпраці у Дніпропетровської області нагадує, що повноваження про дискримінацію надані Уповноваженому ВРУ з прав людини. Якщо людина вважає, що її дискримінують, вона має право звернутися із скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Уповноваженого ВРУ з прав людини, або до суду.

Роботодавці у випадку дискримінації людини, у т. ч. за віком несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства про запобігання та протидію дискримінації.

За інформацією Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163639

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді