Адвокати підвищуватимуть кваліфікацію по новому

В перший рік після набуття статусу адвокат має пройти Модульну програму «Молодий адвокат», потім протягом трьох років навчатись не менше 16 годин на рік і в подальшому не менше 10 годин на рік.

Адвокати підвищуватимуть кваліфікацію по новому

Підвищення кваліфікації: оформлення та оплата

Рада адвокатів України рішенням від 21.09.2019 № 111:

  • затвердила в новій редакції Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України (далі ― Порядок);
  • внесла зміни до Положення про помічника адвоката, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 25.09.2015 № 113.

Дія Порядку поширюється на адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність у формах, визначених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».


Адвокати, право на заняття адвокатською діяльністю яких зупинено, не зобов’язані підвищувати кваліфікацію. Однак при поновленні адвокатської діяльності, яку було зупинено на рік і більше, адвокат зобов’язаний пройти спеціальні курси підвищення кваліфікації за програмою та у порядку, розробленими Вищою школою адвокатури НААУ та затвердженими Експертною радою з питань акредитації та сертифікації (далі — Експертна рада НААУ). Адвокат проходить курси протягом трьох місяців з моменту поновлення права на заняття адвокатською діяльністю.

Адвокати підвищуватимуть кваліфікацію по новомуДізнайтеся, які гарантії мають працівники, направлені на підвищення кваліфікації

Загальну організацію процесу підвищення кваліфікації адвокатів в Україні здійснює Рада адвокатів України. Реалізують цей процес:

  • Національна асоціація адвокатів України;
  • ради адвокатів регіонів;
  • Вища школа адвокатури Національної асоціації адвокатів України;
  • Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури;
  • кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури регіонів;
  • сторонні оператори підвищення кваліфікації адвокатів, що акредитовані згідно Порядку.

Порядок визначає функції та повноваження всіх учасників процесу підвищення кваліфікації адвокатів, а також встановлює вимоги до підвищення кваліфікації адвокатів.

Як табелювати працівника, направленого на підвищення кваліфікації

Всі адвокати, інформація про яких внесена до Єдиного реєстру адвокатів України, зобов’язані постійно підвищувати свій професійний рівень (професійну кваліфікацію). Для цього адвокат має набрати необхідну кількість балів. Один заліковий бал з підвищення кваліфікації адвокатів дорівнює 1 (одній) годині навчання, крім випадків, встановлених пунктом 15 Порядку, зокрема, за участь у конференціях, семінарах, круглих столах, тренінгах, які організовують та проводять оператори підвищення кваліфікації адвокатів в Україні та за кордоном, нараховують бали залежно від акредитації оператора.

Адвокат за 5000 знаків наукової або науково-практичної статті, яка пройшла рецензування Вченою радою Вищої школи адвокатури НААУ, отримує один заліковий бал.

Адвокат, які набув статусу адвоката, в перший рік зобов’язаний пройти Модульну програму «Молодий адвокат», яку розробляє та реалізовує Вища школа адвокатури НААУ, а затверджує Експертна рада НААУ.

Адвокати, які набули статусу адвоката, протягом перших трьох років своєї адвокатської діяльності зобов’язані підвищити свій професійний рівень на рівні 48 годин, з яких не менше 16 годин — щороку. Якщо адвокат отримав свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю у другому півріччі відповідного року, він має право отримати меншу кількість балів у першому році отримання свідоцтва. Однак загальна кількість балів за 3 роки має становити не менше 48 годин.

Адвокати підвищуватимуть кваліфікацію по новомуКолеги запитують, чи надавати інший день відпочинку, якщо працівники підвищують кваліфікацію у вихідні

В подальшому всі адвокати зобов’язані підвищувати кваліфікацію адвоката на рівні 10 годин на рік.

Адвокат за рік має отримати не менше ніж 2 залікових бали за навчання з питань правил адвокатської етики та стандартів професійної діяльності.

Адвокат має отримати не менше 50% залікових балів з підвищення кваліфікації під час заходів, організованих операторами підвищення кваліфікації адвокатів в Україні.

Звітний рік з підвищення кваліфікації адвокатів ― календарний рік, з 01 січня по 31 грудня кожного року. Вища школа адвокатури НААУ веде особисту картку обліку залікових балів адвоката.

Рада адвокатів регіону може звільнити адвоката за його заявою від обов’язку підвищення кваліфікації протягом періоду оцінювання повністю або частково у разі тривалої тимчасової непрацездатності (понад трьох місяців) або має іншу поважну причину.

Порядок вступив в силу з 01.04.2019.

З Положення про помічника адвоката виключили пункти 8.1.5 та 8.3.3 розділу 8 «Права та обов'язки помічника адвоката», які зобов’язували помічника адвоката також підвищувати свою кваліфікацію.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як мотивувати себе на роботу, коли працювати зовсім не хочеться

Стреси, втома, брак вітаміну D та інші природні фактори нерідко призводять до емоційних та нерозважливих вчинків. Чому не варто думати про звільнення, як підтримати себе та вмотивувати на роботу, — розкриємо секрети у статті.
2552

Від секретаря до інспектора з кадрів: розпочніть кар’єру в управлінні персоналом

Замислюєтеся про подальшу кар’єру? Один із варіантів — служба персоналу. Дізнайтеся топ-5 напрямків роботи інспектора з кадрів і скористайтеся конкретними порадами щодо здобуття нової посади.
2737

Мозговой штурм: система правил для принятия решения

Мозговой штурм известен еще со времен средневековых пиратов: оказавшись в сложной ситуации, они собирались на палубе корабля для оперативного поиска нужного решения. Своими идеями делился каждый, невзирая на звания и возраст. Так почему бы это древнее морское «ноу-хау» не использовать в современных условиях?
1143

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді