Сертифікованим педагогам повинні підвищити зарплату вже з січня

Уряд оновив Положення про сертифікацію педагогів.

Сертифікованим педагогам повинні підвищити зарплату вже з січня

Кабмін уніс зміни до постанови № 1190 від 27.12.2018 «Про затвердження Положення про сертифікацію педагогічних працівників» та виклав Положення про сертифікацію в новій редакції.

Положення про сертифікацію педагогічних працівників: СКАЧАТИ

За новим положенням педагогі братимуть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і мають право відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

Сертифікація складається з трьох етапів, які мають відбуватися послідовно, а саме:

  • незалежного тестування учасників сертифікації;
  • самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності;
  • вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації.

Якщо педагог бажає пройти сертифікацію, він має подати пакет реєстраційних документів у строк, визначений МОН.

До пакету реєстраційних документів входять:

  • заповнена власноруч реєстраційна картка-заява, бланк якої формується за допомогою веб-сервісу Українського центру оцінювання якості освіти;
  • копія паспорта громадянина України, а в разі його відсутності — інший документ, що посвідчує особу;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи — платника податків або картки платника податків (копію сторінки паспорта громадянина України, на якій зроблено відмітку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які отримали паспорт громадянина України у формі картки);
  • довідка із закладу освіти, в якому працює, з інформацією про:
    • прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності);
    • назву посади з уточненням фаху, за яким працює, а також того, чи є відповідна посада його основним місцем роботи;
    • загальний стаж педагогічної роботи;
    • стаж роботи на займаній посаді;
    • спеціальність згідно з дипломом;
    • кваліфікаційну категорію;
    • nbsp; педагогічне звання (за наявності).

У разі розбіжностей (у зв’язку із зміною прізвища) необхідно додати також копії документів, які є підставою змін.

Документи педагог має відправити поштою або нарочним до регіонального центру оцінювання якості освіти. Для кожного учасника сертифікації Український центр оцінювання якості освіти має створити на своєму офіційному веб-сайті кабінет учасника та надати персональний доступ.

Перший етап сертифікації — незалежне тестування — проходитиме в спеціальних пунктах тестування. Для тестування розроблятимуть спеціальні методики та програми. Графік проведення тестування оприлюднять на сайті Українського центру оцінювання якості освіти за чотири тижня до початку. Оцінити результати незалежного тестування мають за 12 робочих днів. Схеми нарахування балів за тестування затвердить Український центр оцінювання якості освіти.

Другий етап — самооцінювання власної педагогічної майстерності. Результати самооцінювання мають складатися із заповненої анкети самооцінювання. Форму анкети та методичні рекомендації щодо її заповнення затверджує Державна служба якості освіти.

Учасники сертифікації мають надіслати анкети на електронні адреси та в строки, вказані Державною службою якості освіти.

На третьому етапі досвідчені експерти, яких визначить Державна служба якості освіти, вивчатимуть практичний досвід роботи учасників сертифікації. Про початок вивчення практичного досвіду учасника сертифікації мають повідомити не пізніш ніж за три дні.

За результатами вивчення практичного досвіду роботи учасника експертна група має заповнити форму експертного висновку, яку підписують всі експерти групи. Висновок міститиме кількість набраних учасником сертифікації балів за кожним із критеріїв оцінювання та їх загальну суму. Копію експертного висновку надають учаснику сертифікації відразу після його підписання експертами експертної групи.

Результати сертифікації визначають на підставі кількості балів за результатами вивчення його практичного досвіду роботи.

Сертифікат видають учасникам сертифікації, які набрали кількість балів, що дорівнює або перевищує пороговий бал. Пороговий бал щороку визначає комісія Державної служби якості освіти.

Сертифікованим педагогам повинні підвищити зарплату вже з січняДізнайтеся, чи мають право педагоги на пенсію за вислугу років

В 2019 році сертифікацію успішно пройшли 705 вчителів початкової школи. За Законом України «Про освіту», вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, мають отримувати доплату в розмірі 20% посадового окладу протягом терміну дії сертифікату.

МОН пояснює, що для встановлення доплати вчитель має звернутись із відповідною заявою до керівника закладу освіти. До заяви необхідно додати роздрукований сертифікат або в тексті заяви зазначити його реквізити у Єдиній державній базі з питань освіти. Доплачувати вчителям мають вже із першого січня цього року.

Галина Бєлікова

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як мотивувати себе на роботу, коли працювати зовсім не хочеться

Стреси, втома, брак вітаміну D та інші природні фактори нерідко призводять до емоційних та нерозважливих вчинків. Чому не варто думати про звільнення, як підтримати себе та вмотивувати на роботу, — розкриємо секрети у статті.
2552

Від секретаря до інспектора з кадрів: розпочніть кар’єру в управлінні персоналом

Замислюєтеся про подальшу кар’єру? Один із варіантів — служба персоналу. Дізнайтеся топ-5 напрямків роботи інспектора з кадрів і скористайтеся конкретними порадами щодо здобуття нової посади.
2740

Мозговой штурм: система правил для принятия решения

Мозговой штурм известен еще со времен средневековых пиратов: оказавшись в сложной ситуации, они собирались на палубе корабля для оперативного поиска нужного решения. Своими идеями делился каждый, невзирая на звания и возраст. Так почему бы это древнее морское «ноу-хау» не использовать в современных условиях?
1144

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді