Президент змінив вік призову на строкову службу

Вперше за останні кілька років на строкову службу призиватимуть осіб, молодше 20 років.

Президент змінив вік призову на строкову службу

Президент Указом від 16.01.2019 № 13/2020 визначив строки

  • звільнення в запас військовослужбовців строкової служби,
  • строки проведення чергових призовів у 2020 році.

Працівники, які наразі проходять строкову військову службу, мають бути звільнені зі служби у квітні — червні 2020 року. Це означає, що найпізніше у березні Ви маєте:

  • перевірити, хто з працівників повернеться навесні і стане до роботи. Так ви не пропустите збіг строку служби і не виплатите зайвий середній заробіток. Доплатити легше, аніж стягнути;
  • зв’язатися із працівниками, з’ясувати чи не уклали вони контракт або чи не мають такого наміру. Ви маєте розуміти, коли працівник зможе стати до роботи. Або повідомити працівника, які документи Вам потрібні для забезпечення гарантій, якщо працівник уклав контракт;
  • нагадати, що насамперед треба з’явитися на роботі. Запевніть працівника, що якщо він захоче відпустку — це не проблема. А на військовий облік він встигне встати, бо має на це сім днів, та ще й право на увільнення від роботи із збереженням середнього заробітку.

Президент зберіг традицію проводити призовні кампанії тривалістю три місяці. У 2020 році це:

  • квітень — червень;
  • жовтень — грудень.

Проте є й несподіванка. У цьому році призиватимуть чоловіків, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Тож вперше з 2015 року призовний вік зменшено з 20 до 18 років, як це було при призовах у мирний час.

Президент змінив вік призову на строкову службуДізнайтеся, чи надавати списки призовників на вимогу військкомату

Тепер будемо чекати на рішення Уряду щодо чисельності призовників у 2020 році.

Юлія Видиборець,
головний редактор системи «Експертус Кадри»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заміна призваного працівника

Хоча в період дії воєнного стану на строкову військову службу не призивають, можете скористатись цим алгоритмом при заміні мобілізованого працівника. В заявах та наказах не вказуйте лише, що це строкова військова служба.
5550

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24488

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді