Безробіття в Україні, насправді, зменшується

Коментуючи дані Держстату по безробіттю у грудні 2019, Мінекономіки стверджує, що на ринку праці України тривають позитивні тенденції щодо зростання зайнятості. Міністерство роз’яснює, що в державі використовуються два показники, які характеризують рівень безробіття.

Безробіття в Україні, насправді, зменшується

Основні зміни у законодавстві про працю 2020

Для характеристики рівня безробіття в Україні використовуються два показники:

  1. рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці (МОП);
  2. рівень зареєстрованого безробіття.

Рівень безробіття за методологію МОП — це відношення кількості безробітних певного віку до робочої сили зазначеного віку.

Рівень зареєстрованого безробіття — це відношення кількості безробітних, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, до середньорічної кількості населення працездатного віку.

Професійний календар кадровика

Міністерство економіки пояснює, що рівень безробіття за методологією МОП є показником, який використовується для вимірювання рівня безробіття в Україні відповідно до міжнародних практик.

У той час, як рівень зареєстрованого безробіття слугує, скоріше, індикатором ефективності роботи Державної служби зайнятості. Адже показник «зареєстроване безробіття» охоплює лише тих українців, хто звернувся до служби зайнятості.

Отже, твердження, що в Україні кількість безробітних зросла на 17%, є некоректним трактування статистичних даних та тенденцій щодо безробіття в Україні.

Безробіття в Україні, насправді, зменшується9 ключових новацій Закону «Про працю»: до чого готуватись кадровику

Додаткові уточнення від Мінекономіки:

Поняття «рівень безробіття» та «рівень зареєстрованого безробіття» не є тотожними. Лише 22% усіх безробітних звертаються за послугами до Державної служби зайнятості. Таким чином, статус зареєстрованого безробітного має лише кожен 5-й безробітний українець. Отже, кількість безробітних є значно більшою за кількість зареєстрованих безробітних. Тому робити висновки щодо стану ринку праці та рівня безробіття на основі кількості зареєстрованих безробітних — некоректно.

Зростання кількості зареєстрованих безробітних на 17% у грудні порівняно з листопадом — традиційне сезонне явище.

Першопричиною сезонності є щорічне зростання зареєстрованих безробітних у сільській місцевості до пікових значень саме в зимовий період. Переважна більшість сільського населення залучена у сектор сільського господарства, що має сезонний характер. Із закінченням сезону польових робіт, такі працівники стають на облік до Державної служби зайнятості до початку нового сезону, що призводить до помітного збільшення кількості зареєстрованих безробітних наприкінці року.

Мінекономіки наводить такі дані щодо рівня зареєстрованого безробіття:

Місяць 2019

К-сть зареєстрованих безробітних

Січень

364,3 тис.

Жовтень

259,3 тис.

Грудень

338,2 тис.

Міністерство впевнене, що на ринку праці України прослідковуються тенденції до зниження рівня безробіття та кількості безробітних. Зокрема, кількість зареєстрованих безробітних у грудні 2019 року проти грудня 2018 року зменшилась на 1%.

Про позитивні зрушення свідчить і зменшення середньорічної кількості зареєстрованих безробітних:

Рік

Середньорічна к-сть зареєстрованих безробітних

2015

460,2 тис.

2019

306,8 тис.

Мінекономіки звертаємо увагу, що за показниками рівня безробіття за методологією МОП, за 9 місяців 2019 року рівень безробіття знизився до 8,1%. Відповідний показних у 2018 році становив 8,6%.

Для ґрунтовнішого дослідження стану ринку праці Міністерство пропонує ознайомтесь з аналітичним «Оглядом ринку праці».

Безробіття в Україні, насправді, зменшується

СКАЧАТИ ОГЛЯД

За інформацією Мінекономіки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159323

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5757

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16362

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126832

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді