Депутати, як прості працівники, відпочиватимуть 24 календарні дні

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який обмежує права вищих посадових осіб.

Депутати, як прості працівники, відпочиватимуть 24 календарні дні

Правила ведення особових справ держслужбовців

Новий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення обмежень в оплаті праці та відпусток осіб, які займають політичні посади, і відповідальності за отримання ними доходів не за основним місцем роботи» зареєстрований за № 2828 від 31.01.2020 подала до ВРУ група народних депутатів фракції «Слуга народу». Законопроєкт пропонує низку обмежень, що зачіпають суттєві інтереси осіб, які обіймають вищі державні посади, у т. ч. міністрів та народних депутатів.

Для цих осіб законотворці пропонують встановити додаткові обмеження. Зокрема, заборонити отримувати доходи від оплачуваної діяльності не за основним місцем роботи, доходи від реалізації майнових прав інтелектуальної власності, дивіденди, роялті, благодійну допомогу, матеріальну допомогу, виграші, призи. Таким чином очікується уникнути конфлікту інтересів, та підвищити залежність посадовців від доходів на основному місці роботи. За порушення цих обмежень законопроєкт запроваджує дієві санкції у вигляді штрафу від 85 000 до 136 000 грн.

Депутати, як прості працівники, відпочиватимуть 24 календарні дніДізнайтеся, який документ підтверджує, що держслужбовець вільно володіє державною мовою

Пропоновані зміни до закону України «Про здійснення державних закупівель» заборонять брати участь у державних закупівлях організаціям та підприємствам, які належать вищим посадовцям або членам їх сімей.

Ще одним обмеженням, які вносить проєкт закону, є встановлення щорічної відпустки міністрам та народним депутатам тривалістю 24 календарні дні. Наразі вони відпочивають щорічно 45 днів.

Водночас, пропозиція внести зміни до законів «Про статус народного депутата України» та «Про Кабінет Міністрів України» дозволить встановити достойну оплату праці для осіб, що займають політичні посади на рівні закону.

Галина Бєлікова

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63867

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40216

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
562638

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44211

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43216

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді