Допоки інспектор не прийде, роботодавець — не оформить офіційно

Результати кампанії щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами свідчать про відсутність доброї волі підприємців до порозуміння.

Допоки інспектор не прийде, роботодавець — не оформить офіційно

На виконання доручення Прем’єр-міністра України про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами Держпраці проводила спочатку інформаційну кампанію, а після неї перейшла до перевірок.

Як виявилось, не всі роботодавці дослухаються до порад інспекторів праці щодо переваг офіційного оформлення працівників. Дехто продовжує жити за принципом «а може не перевірять».

24 підстави для інспекційного відвідування роботодавця ⇗

Зокрема у Миколаївській області, інформація про неприпустимість допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин у січні – лютому активно поширювалася з теле-, радіоефірів, під час зустрічей, семінарів та нарад.

Однак інспектори праці продовжують встановлювати у регіоні факти допуску до виконання роботи без укладених трудових договорів, наприклад:

  • у Первомайську – підприємець залучив до власної справи з продажу продовольчих товарів одну особу без укладання трудового договору;
  • у смт Братське – підприємець залучив до власної справи з продажу непродовольчих товарів дві особи без укладання трудового договору;
  • у Миколаєві – у магазині підприємець залучив до власної справи з продажу непродовольчої групи товарів одну особу без укладання трудового договору;
  • у Миколаєві – підприємець залучив до власної справи з продажу продовольчих товарів дві особи без укладання трудового договору.

За результатами інспекційних відвідувань інспекторами праці внесені приписи, відносно підприємців-порушників складені протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності.

Управління Держпраці у Миколаївській області закцентувало, що у двох випадках роботодавці виконали приписи в день внесення та уклали з працівниками трудові договори.

Трудовий договірСКАЧАТИ зразок

Нагадуємо, що протягом 2020 року по всій Україні проходитимуть заходи з детінізації зайнятості. У перевірках беруть участь не лише інспектори праці Держпраці та ОМС, а й податківці.

Допоки інспектор не прийде, роботодавець — не оформить офіційноДізнайтеся, які документи затребують податківці, що перевіряють оформлення трудових відносин

Наразі контролюючі органи перевіряли сферу торгівлі товарами та послугами. Наступні інспектування плануються у сферах будівництва, торгівлі, транспорту, тимчасового розміщення та організації харчування, сільського господарства та кур’єрської діяльності.

Держпраці продовжує закликати підприємців до формування доброчесних відносин з працівниками.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді