Яким законом керуватись, коли скорочують держслужбовців? Роз’яснює НАДС

Звільняєте держслужбовців у зв’язку з припиненням державної служби за ініціативою суб’єкта призначення? Не застосовуйте положення статті 49-2 КЗпП.

Яким законом керуватись, коли скорочують держслужбовців? Роз’яснює НАДС

НАДС (лист від 20.02.2020 № 86 р/з) нагадало про підстави для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення:

  • скорочення чисельності або штату державних службовців, скорочення посади державної служби внаслідок зміни структури або штатного розпису державного органу без скорочення чисельності або штату державних службовців, реорганізація державного органу (п. 1 ч. 1 ст. 87 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889);
  • ліквідація державного органу (п. 1-1 ч. 1 ст. 87 Закону № 889).

Скорочення чисельності або штату працівників: алгоритм для кадровика ⇗

13.02.2020 набули чинності зміни до Закону № 889, внесені Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 14.01.2020 № 440-ІХ.

Наразі суб’єкт призначення або керівник державної служби попереджає державного службовця про наступне звільнення на підставі пунктів 1 та 1-1 частини першої статті 87 у письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів. Суб’єкт призначення або керівник державної служби може пропонувати державному службовцю будь-яку вакантну посаду державної служби у тому самому державному органі (за наявності). При цьому не застосовують положення законодавства про працю щодо обов’язку суб’єкта призначення отримати згоду на звільнення від виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) (абз.1 ч. 3 ст. 87 Закону № 889).

Переведення годинника на літній час 2020Кадровики запитують, як звільнити держслужбовця у зв’язку з негативним оцінюванням службової діяльності

НАДС наголошує, що пропозиція державному службовцю вакантної посади державної служби є правом суб’єкта призначення або керівника державної служби, а не обов’язком.

Наказ (розпорядження) про звільнення державного службовця у випадках, передбачених частиною першою статті 87 Закону № 889, суб’єкт призначення або керівник державної служби може видати у період тимчасової непрацездатності держслужбовця або його відпустки. Дата звільнення — перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або перший робочий день після закінчення відпустки (ч. 5 ст. 87 Закону № 889).

У такому випадку оформляють і видають трудову книжку та розрахунок при звільненні протягом семи днів з дня звільнення.

НАДС наголошує, що процедура звільнення державних службовців у зв’язку з припиненням державної служби за ініціативою суб’єкта призначення наразі врегульована положеннями Закону № 889.

Тому при звільненні державних службовців у зв’язку з припиненням державної служби за ініціативою суб’єкта призначення, зокрема, відповідно до пункту 1 чи пункту 1-1 частини першої статті 87 Закону № 889, положення статті 49-2 КЗпП не застосовують.

Також НАДС наголошує, що державним службовцям, попередженим про майбутнє звільнення до 13.02.2020, при звільненні виплачують вихідну допомогу у розмірі двох середньомісячних заробітних плат.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63978

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563322

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді