Ранг посадової особи ОМС, що має ранг державного службовця. Роз’яснює НАДС

Призначаєте на посаду до ОМС особу, що має ранг державного службовця. Присвоюйте ранг посадової особи місцевого самоврядування на рівні рангу державного службовця.

Ранг посадової особи ОМС, що має ранг державного службовця. Роз’яснює НАДС

НАДС (лист від 18.12.2019 № 9449/13-19) в черговий раз роз’яснило, який ранг присвоїти при призначенні на посаду посадової особи місцевого самоврядування, якщо вона має ранг державного службовця.

Як присвоювати ранги посадовим особам ОМС ⇗⇗⇗

Державним службовцям, які займають посади державної служби категорії «А», присвоюють 1, 2, 3 ранг; державним службовцям, які займають посади державної служби категорії «Б», присвоюють 3, 4, 5, 6 ранг; державним службовцям, які займають посади державної служби категорії «В», присвоюють 6, 7, 8, 9 ранг (ч. 3 ст. 39 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889).

До 01.05.2016 було встановлено 15 рангів державних службовців (ст. 26 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII; далі — Закон № 3723).

Ранг посадової особи ОМС, що має ранг державного службовця. Роз’яснює НАДСДізнайтеся, як добирати посади в ОМС

Посадовим особам органів місцевого самоврядування присвоюють ранги на рівні тих, які вони мали відповідно до Закону України «Про державну службу» (п. 3 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»).

На думку НАДС, не має значення, чи особа має ранг, присвоєний відповідно до Закону № 3723 чи Закону № 889.

Тому, якщо особа має 9 ранг державного службовця, присвоєного відповідно до Закону № 889, при призначенні на посаду в орган місцевого самоврядування, їй мають присвоїти 9 ранг посадової особи місцевого самоврядування на рівні рангу державного службовця. Виняток — в межах категорії посади, на яку призначається особа, Закон не передбачає присвоєння вищого рангу посадової особи місцевого самоврядування.

Ранг посадової особи ОМС, що має ранг державного службовця. Роз’яснює НАДСКадровики запитують, як формувати особову справу посадової ОМС

Нагадаємо, що раніше НАДС надавало суперечливі роз’яснення. Зокрема, у листі НАДС від 07.03.2018 № 1815/10-18 йдеться про таке:

«Чинне законодавство не передбачає при переході особи з посади державного службовця на посаду в ОМС присвоєння їй рангу посадової особи місцевого самоврядування на рівні присвоєного їй рангу державного службовця. Таким чином, ранги посадовим особам місцевого самоврядування присвоюють у межах відповідної категорії посад в ОМС».

А в листі від 23.10.2018 № 1-р/з-омс НАДС наголошує на іншому:

«Особі, яка призначається на посаду в орган місцевого самоврядування та має ранг державного службовця, присвоєний відповідно до Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII або Закону № 889, присвоюють ранг посадової особи місцевого самоврядування на рівні рангу державного службовця, якщо Законом не передбачено присвоєння вищого рангу посадової особи місцевого самоврядування».

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64041

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40278

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563673

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44280

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді