МОН затвердило положення про дуальну освіту

Аби дуальна форма запрацювала КМУ має затвердити форму тристороннього договору між закладом освіти, суб’єктом господарювання та здобувачем освіти

МОН затвердило положення про дуальну освіту

МОН наказом від 12.12.2019 № 1551 затвердило Положення про дуальну форму здобуття професійної (професійно-технічної) освіти (далі — Положення).

Трудовий договірСкачати зразок
Колективний договірСкачати зразок

Положення визначає підстави, умови та порядок здобуття професійної (професійно-технічної) освіти (далі — професійна освіта) за дуальною формою у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі — заклади освіти).

Дуальна форма здобуття професійної освіти (далі — дуальна форма здобуття освіти) — спосіб здобуття професійної освіти, коли навчання у закладі освіти поєднують з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях (далі — суб’єкти господарювання). Підстава — договір про здобуття професійної освіти за дуальною формою.

➤➤➤ Виробниче навчання на підприємстві за дуальною формою освіти

Положення визначає, як організувати освітній процес за цією формою освіти. Насамперед мають бути освітні програми/стандарти професійної освіти з конкретних професій/кваліфікацій. Потім заклади освіти разом з суб’єктами господарювання мають розробити робочі навчальні плани.

Професійно-теоретичну підготовку за дуальною формою здобуття освіти здійснюватимуть відповідно до Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН від 30.05.2006 № 419.

Державну кваліфікаційну атестацію здобувачів освіти за дуальною формою здобуття освіти здійснюватимуть відповідно до Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого наказом Мінсоцполітики, МОН від 31.12.1998 № 201/469.

Заклад освіти має:

  • укласти з суб’єктами господарювання договори щодо провадження професійної освіти за дуальною формою;
  • сформувати перелік суб’єктів господарювання, що надають здобувачам освіти робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження професійно-практичної підготовки.

Здобувач освіти зможе обирати місце для проходження професійно-практичної підготовки з переліку суб’єктів господарювання, які уклали договори щодо провадження професійної освіти за дуальною формою із закладом освіти.

Також Положення визначає практичні питання, що стосуються впровадження дуальної форми здобуття освіти:

  • визначення наставників та координаторів;
  • порядку оформлення здобувача освіти на підприємстві та оплата виконаної роботи;
  • умов оплати праці наставників;
  • фінансування дуальної форми здобуття освіти.

Однак, аби реалізувати цю форму навчання мають затвердити форму договору.

Нагадаємо, що ще 16.05.2019 МОН надіслав на погодження до Державної регуляторної служби України проєкт наказу «Про затвердження Типового договору про здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за дуальною формою», який служба погодила (рішення від 29.05.2019 № 244). Однак на сьогодні нормативно-правовий акт ще не прийняли.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

image30

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44110

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33163

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22086

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді