Рекомендації щодо профілактики коронавірусу на робочих місцях працівників

ВООЗ та органи охорони здоров’я в усьому світі вживають заходів щодо стримування спалаху COVID-19

Рекомендації щодо профілактики коронавірусу на робочих місцях працівників

Як поширюється коронавірус

Коли хвора людина чи носій захворювання з COVID-19 кашляє або видихає, виділяються краплі зараженої рідини. Більшість із них потрапляють у навколишнє середовище, поверхні та предмети — наприклад, письмовий стіл, телефони.

Ця стаття — і дороговказ у туманній вірусонебезпечній ситуації, і готовий план мінітренінгів для працівників з наочними матеріалами. Також ви знайдете алгоритм, як відпустити додому працівника, що занедужав на роботі, та зразки необхідних документів

Люди можуть інфікуватись:

  • торкаючись забруднених поверхонь чи предметів, а потім торкаючись очей, носа чи рота;
  • повітряно-крапельним шляхом від хворого на COVID-19, стоячи на відстані одного метра від інфікованої особи.

Більшість осіб, які інфіковані COVID-19 відчувають легкі симптоми хвороби та з часом одужують. Однак перебіг хвороби може бути більш складним та супроводжуватись ускладненнями. Такі хворі потребують термінової госпіталізації.

Як зупинити коронавірус. Пам’ятка працівникам

Ризик ускладнень захворювання зростає з віком, а саме:

  • люди після 40 років є більш вразливими;
  • люди з ослабленою імунною системою та люди з такими захворювання, як діабет, захворювання серця та легенів тощо.

✦✦✦ Як запобігти коронавірусу на підприємстві ✦✦✦

Способи запобігти поширенню COVID-19 на робочому місці

1. Переконайтесь, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні

Поверхні (наприклад, столи та усі робочі поверхні, телефони, клавіатури, тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом. Тому, що забруднення на поверхнях, які торкаються співробітники та замовники, є одним із основних джерел поширення COVID-19.

2. Сприяйте регулярному та ретельному миттю рук працівникамита відвідувачами

  • розмістіть диспенсери із дезінфікуючими засобами у всіх видних місцях (біля робочих місць). Подбайте, щоб ці диспенсери були розміщені на видних місцях навколо робочих місць та регулярно заправлялися;
  • розмістіть постери (плакати) на видних місцях, що рекламують миття рук, про це можна запитати у місцевому органі охорони здоров’я;
  • поєднуйте вищенаведені заходи з іншими комунікаційними заходами;
  • переконайтесь, що персонал, підрядники та замовники (клієнти) мають доступ до санітарних приміщень, де вони можуть вимити руки з милом.

3. Організуйте доступ чистого повітря на робочих місцях

Розмістіть плакати (постери), що пропагують чисте повітря на робочих місцях. Поєднуйте такі заходи з іншим комунікаційними заходами (інструктажі, навчання), що пропагують гігієну та охорону праці. Проводьте брифінги та наради з широким колом фахівців із зовні тощо.

Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні ЗІЗ доступні на робочих місцях. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) мають бути передбачені спеціальні урни для їх утилізації.

4. Порадьте працівникам та підрядникам перед поїздками у відрядження отримати рекомендації щодо протидії розповсюдженню COVID-19

Розкажіть своїм співробітникам, підрядникам та клієнтам, що COVID-19 може почати розповсюджуватись у їх середовищі в разі наявності осіб з температурою 37.3 ºC.

Особам з температурою, вищою за 37.3 ºC прийом жарознижуючих ліків таких, як парацетамол/ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, може тільки замаскувати захворювання (інфікування).

Ведіть постійне спілкування з працівниками, видавайте працівникам прокламації, що рекомендують залишатись вдома (у випадках, коли працівники мають лише легкі симптоми COVID-19).

Розміщайте плакати з рекомендаціями щодо профілактики розповсюдженню COVID-19 на робочих місцях.

Міфи і правда про коронавірус. Пам’ятка працівникам

Врахуйте це, якщо ви або ваші працівники подорожуєте

Перед поїздкою

Переконайтеся, що ваша організація, співробітники організації мають актуальну інформацію про райони де поширюється COVID-19.

На основі актуальної інформації Ваша організація повинна здійснити оцінку переваг та ризиків, які пов’язані з майбутніми відрядженнями Ваших працівників.

Уникайте направлення у відрядження працівників, які можуть піддаватися більшому високому ризику інфікування та розвитку ускладнень (наприклад, осіб літнього віку співробітники, що мають такі захворювання, як цукровий діабет, захворювання серця та легенів, тощо) в райони, де COVID-19 поширюється

Переконайтесь, що всіх осіб, які подорожують у регіони, що повідомляють про COVID-19, проінформовано про профілактичні заходи кваліфікованими медичними працівниками

Розгляньте питання про видачу працівників, які збираються подорожувати невеликими пляшками (до 100 мл) дезінфікуючих засобів для рук на основі спирту. Це може полегшити регулярне миття рук.

Під час подорожі

Заохочуйте працівників регулярно мити руки та триматися не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають

Переконайтесь, що працівники знають, що робити та до кого звертатися, якщо їм погано під час подорожі.

Переконайтесь, що ваші працівники дотримуються інструкцій місцевих органів влади, де вони перебувають, подорожують. Якщо, наприклад, їм сказали місцеві органи влади не їхати кудись вони повинні виконувати вказівки місцевих органів влади. Ваші працівники повинні відповідати будь-яким місцевим обмеженням у подорожі, русі чи великих зборах.

Після повернення з подорожі

Співробітники, які повернулися з району, де розповсюджується COVID-19, повинні контролювати симптоми протягом 14 днів та проводити виміри температури тіла двічі на день.

Якщо у них навіть м’який кашель або не дуже висока температура (тобто температура 37,3 ºС і більше) вони повинні залишатися вдома і самоізолюватися. Це означає уникати близького контакту (один метр або ближче) з іншими людьми, включаючи членів сім’ї.

Вони також повинні телефонувати до закладу охорони здоров’я або місцевого управління охорони здоров’я, надаючи їм детальну інформацію про свій стан здоров’я та недавні подорожі.

Коли потрібна захисна маска Пам’ятка

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1317

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді