Як оплачувати працю під час призупинення робіт — Держпраці

Під час карантину через загрозу розповсюдження коронавірусу більшість суб’єктів господарювання призупиняють роботу. Як кадровику та роботодавцю організувати подальшу роботу колективу, та на що розраховувати працівникам.

Як оплачувати працю під час призупинення робіт — Держпраці

Держпраці нагадує, що згідно з ч. 1 ст. 34 КЗпП призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою чи іншими обставинами – це простій.

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

У разі простою працівники можуть бути переведені:

  • за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою;
  • на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Оголошення простою

Про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра, інших посадових осіб. Наразі законодавчо не врегульовано порядок такого попередження. Держпраці повідомляє, що попередження можливе як усне, так письмове.

На час простою не з вини працівника оформлюється акт простою та наказ власника або уповноваженого ним органу. Якщо простій має цілодобовий (тижневий) характер, власник або уповноважений ним орган повинен у наказі обумовити необхідність присутності або відсутності працівника на роботі.

Як призупинити роботу підприємства через загрозу коронавірусу

Оплата праці під час простою

Відповідно до ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Водночас колективним договором підприємства може бути визначено більший розмір.

За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за працівником зберігається середній заробіток.

Як оплачувати працю під час призупинення робіт — ДержпраціДізнайтеся, чи можливо звільнити працівника за власним бажанням в період офіційно оформленого простою в організації

Держпраці нагадує, що питання необхідності присутності або відсутності на роботі працівників у разі простою може бути вирішено у Правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Аналогічну думку висловило Мінсоцполітики у листі від 23.10.2007 №257/06/187-07 «Щодо організації роботи під час простою на підприємстві».

За інформацією ГУ Держпраці в Донецькій області

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47611

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23387

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
101955

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249032

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді