Як проводити атестацію педагогічних працівників в умовах карантину

Міністерство освіти і науки надіслало лист-роз’яснення.

Як проводити атестацію педагогічних працівників в умовах карантину

✔ Скачати лист МОН ✔

МОН рекомендує атестаційним комісіям усіх рівнів перенести свої засідання на період після карантину. У випадку нагальної потреби — провести їх онлайн.

Як проводити атестацію педагогічних працівників в умовах карантинуСтануть у пригоді сервіси для нарад онлайн

У листі зазначено, що у випадку крайньої потреби у завершенні атестаційних процедур, що мають на меті підвищення кваліфікаційних категорій, присвоєння педагогічних звань та прийняття рішення атестаційною комісією щодо проведення власних засідань у період карантину, необхідно забезпечити:

  • проведення засідань атестаційних комісій в режимі онлайн, як за участі педагогічного працівника чи його представника, так і у випадку відсутності у нього можливості підключитися в режимі онлайн до відповідного засідання атестаційної комісії;
  • подання необхідних матеріалів до атестаційних комісій засобами електронного та/або поштового зв’язку.

Як проводити атестацію педагогічних працівників в умовах карантинуДізнайтеся, як оплачувати період карантину в закладах освіти сумісникам та педагогам із погодинною оплатою

Якщо термінове засідання атестаційної комісії провести онлайн неможливо, слід вжити всіх заходів для мінімізації ризику поширення коронавірусу серед учасників відповідних засідань.

Зокрема, МОН рекомендує:

  • сформувати графік роботи атестаційної комісії, мінімізувавши можливість контактів учасників її засідань;
  • скоротити кількість членів атестаційної комісії до мінімальної;
  • проводити атестацію педагогічного працівника за його відсутності чи відсутності його представника, враховуючи наявні характеристики, атестаційні листи, документи про проходження підвищення кваліфікації тощо;
  • вважати неявку педагогічного працівника чи його представника на засідання атестаційної комісії як відсутність з об’єктивних причин.

МОН наголошує

В усіх випадках потрібно керуватися інтересами педагогічного працівника, який атестується.

Міністерсво науки і освіти рекомендує відтермінувати до завершення карантину:

  • розгляд питань щодо відповідності (невідповідності) педагогічних працівників раніше присвоєній кваліфікаційній категорії.
  • атестацію педпрацівника, якщо атестаційна комісія не може прийняти рішення на його користь через відсутність самого педпрацівника чи відсутність його представника або через їх неможливість доєднатися в режимі онлайн до відповідного засідання атестаційної комісії.

Уряд продовжив карантин. Що робити кадровику ⇗

МОН пояснює, що у випадку перенесення атестації за педагогічними працівниками зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія до проведення атестації у встановленому законодавством порядку.

Додатково МОН нагадує, що разом із Комітетом ВРУ з питань освіти, науки та інновацій — проти пропозицій Міністерства фінансів, якими передбачено повне згортання розвиткових програм освіти і науки.

За інформацією МОН

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про проведення атестації працівників підприємства

Алгоритм проведення атестації працівників підприємства залежить від того, чи укладено на підприємстві колективний договір. Якщо колективний договір все ж таки є, його норми щодо атестації працівників мають бути продубльовані у Положенні про проведення атестації працівників.
9982

Зразок наказу про проведення атестації робочих місць

Якщо працівник має право на пенсію на пільгових умовах, до трудової книжки кадровик обов’язково має внести запис про атестацію робочого місця — на підтвердження цього права. Скачайте зразок наказу про проведення атестації робочих місць за вимогами ДСТУ 4163:2020
7657

Експертус Кадри: тепер спробувати може кожен

Система «Експертус Кадри» пропонує рішення професійних питань у зручній та доступній кожному формі. Тепер ви можете спробувати скористатися системою і відчути всі її переваги
3406

Працівники, які не підлягають атестації

Атестація працівників — одна зі складових роботи кадровика, яка допомагає керівнику прийняти рішення щодо удосконалення чи звільнення підлеглих. А чи усі категорії працівників можна атестувати? Розберімося.
4163

Звільнення працівника за результатами атестації

Для того щоб оцінити професійну кваліфікацію працівників та її відповідність виконуваній працівником роботі, працедавець може проводити атестацію працівників. Від результатів атестації залежить подальша діяльність працівника на підприємстві.
4588

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді