Що робити працівнику у разі затримки зарплати. Настанови від Держпраці

Управління Держпраці розповідає, куди звертатись працівникам, якщо їм вчасно не оплачують працю.

Що робити працівнику у разі затримки виплати зарплати. Настанови від Держпраці

⇉ Як організувати дистанційну роботу ⇇

Згідно зі статтею 94 КЗпП заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Зарплата має виплачуватись не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Держпраці нагадує, що заборгованість із виплати зарплати – це сума своєчасно невиплаченої заробітної плати всім категоріям працівників, а саме:

  • штатним працівникам;
  • особам, які не перебувають в обліковому складі підприємства (сумісникам і тим, хто працює за договорами ЦПХ);
  • звільненим працівникам.

Заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов’язкових утримань, строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена («Методологічні положення з організації державного статистичного спостереження «Стан виплати заробітної плати», затверджені наказом Державного комітету статистики України від 20.10.2011 №264).

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш як за один місяць передбачена фінансова, кримінальна та адміністративна відповідальність.

Штрафи на роботодавця 2020

Заборгованість із виплати заробітної плати. Алгоритм дій для працівників від Держпраці

Напишіть заяву на ім’я керівника про виплату заборгованої суми заробітної плати.

Якщо перемовини з роботодавцем не дали бажаного результату, а зарплату не виплачено, зверніться із заявою до профспілки про розв'язання питання виплати заробітної плати.

Наступним кроком буде звернення до комісії по трудових спорах.

Якщо комісія по трудових спорах не створена або працівник не погоджується з рішенням комісії, він має право звернутися до місцевого суду про примусове стягнення заборгованості із виплати заробітної плати.

Держпраці закцентовує, що на будь-якому етапі працівник має право звернутися до Управління або його територіальних органів зі скаргою на дії роботодавця. Таке звернення буде підставою для здійснення позапланового заходу контролю за дотриманням законодавства про працю.

За інформацією ГУ Держпраці у Донецькій області

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47611

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23387

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
101955

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249032

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді