Скоротити не можливо залишити. Держпраці роз’яснює, де правомірно поставити кому під час карантину

Після введення обмежувальних заходів через загрозу розповсюдження коронавірусної інфекції СOVID-19 перед роботодавцями постало запитання, як зменшити витрати. Деякі з них розглядають звільнення працівників на підставі скорочення.

Скоротити не можливо залишити. Держпраці роз’яснює, де правомірно поставити кому під час карантину

Дійсно, стаття 40 КЗпП передбачає можливість розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, а також строкового трудового договору до закінчення строку його чинності власником або уповноваженим ним органом у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі, ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Говорячи простіше, працівник може бути звільнений у разі скорочення.


Однак звільнення працівника на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП має низку правил та обмежень.

Алгоритм від Держпраці для підприємств, де наявна профспілка

  1. Повідомте первинну профспілкову організацію про заплановане скорочення чисельності або штату працівників.

Якщо планується звільнення, роботодавець повинен завчасно, але не пізніше ніж за три місяці до майбутніх звільнень надати профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести з профспілками певні консультації (ч. 3 ст. 22 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

  1. Видайте наказ про скорочення чисельності або штату працівників.
  2. Отримайте згоду профспілки на розірвання трудового договору з конкретним працівником.
  3. Попередьте працівників про наступне вивільнення та запропонуйте їм переведення на іншу роботу.

Держпраці закликає роботодавців звернути особливу увагу на даний пункт.

По-перше, працівника необхідно персонально попередити не пізніше ніж за два місяці до запланованого звільнення (ч. 1 ст. 49−2 КЗпП України). Повідомити про наступне вивільнення потрібно письмово. Форма повідомлення не унормована. Факт отримання повідомлення працівник має засвідчити підписом на другому примірнику повідомлення, що зберігатиметься у кадровій службі, із зазначенням дати вручення повідомлення, що убезпечить від конфлікту з приводу як самого факту попередження про наступне вивільнення, так і дати вручення та змісту повідомлення. З наступного після попередження дня починається перебіг двомісячного строку, встановленого статтею 49-2 КЗпП.


По-друге, одночасно з попередженням роботодавець зобов’язаний запропонувати працівнику іншу вакансію. Пропонувати переведення роботодавець має не лише в день попередження про скорочення, а протягом наступних 2 місяців. Лише, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу посаду — звільнення є допустимим.

По-третє, певні категорії працівників не можуть бути звільнені на підставі скорочення, зокрема:

  • вагітні жінки (ст. 184 КЗпП);
  • жінки, які мають дітей віком до 3 років (або до 6 років у певних випадках) (ст. 184);
  • одинокі матері при наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю (ст. 184);
  • батьки, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) (ст. 184, 186−1);
  • опікуни (піклувальники)(ст. 184, 186−1);
  • прийомні батьки (ст. 184, 186−1);
  • батьки-вихователі (ст. 184, 186−1);
  • неповнолітні працівники (звільнення провадиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування) (ст. 198);
  • працівники в період тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (ч. 3 ст. 40);
  • працівники, які обиралися до складу профспілки протягом року після закінчення строку, на який обирався цей склад (за певними винятками) (ст. 252 КЗпП, ч. 4 ст. 41 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).
  1. Якщо звільнення є масовим. Поінформуйте службу зайнятості.

Якщо звільнення на підставі скорочення є масовим, то роботодавець зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі поінформувати територіальний орган Державної служби зайнятості України у містах Києві та Севастополі, районі, місті, районі у місті за місцем реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про заплановане вивільнення працівників за два місяці до вивільнення (ст. 48, п. 4 ч. 3 ст. 50 ЗУ «Про зайнятість населення»).

  1. Видайте наказ про звільнення.
  2. Внесіть відповідний запис до трудової книжки.
  3. Видайте копію наказу та трудову книжку працівнику. Проведіть з ним повний розрахунок.

Держпраці нагадує, що в разі звільнення на підставі скорочення, працівнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Увага!

Прискореного варіанту скорочення під час карантину не існує.

Держпраці звертає увагу роботодавців:

Збереження робочих місць, без перебільшення, є питанням національної безпеки і безпеки бізнесу. Істотне скорочення працівників може призвести до позбавлення засобів існування значної кількості населення, зростання соціальної напруги і рівня злочинності до такого рівня, що це унеможливить ведення бізнесу, або ж втрати в рази перевищать видатки на утримання персоналу протягом проведення карантинних заходів.

Тож необхідно вжити всіх можливих заходів для збереження робочих місць.

За інформацією Держпраці у Донецькій області

Скоротити не можливо залишити. Держпраці роз’яснює, де правомірно поставити кому під час карантину

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
44941

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
82377

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
161115

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53284

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді