Уряд захищає права державних службовців

На час карантину за держслужбовцями та працівниками, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, зберігають займану посаду, умови оплати праці та соціальні гарантії.

Уряд захищає права державних службовців

⇛ Зміни в роботі держслужбовців під час карантину ⇚

КМУ постановою «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину у зв'язку із загостренням ситуації, пов'язаної з поширенням випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 25.03.2020 № 256 (далі ― Постанова № 256) нагадав керівникам державних органів та іншим роботодавцям про обов’язок дотримувати трудових прав працівників під час карантину.Керівники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, голови місцевих державних адміністрацій повинні:

1) забезпечити на час встановлення карантину дотримання трудових прав державних службовців та працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома;

2) узяти до відома, що на час карантину за державними службовцями та працівниками, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, зберігають займану посаду, умови оплати праці та соціальні гарантії. Не можна обмежувати трудові права держслужбовців та працівників.

Уряд захищає права державних службовцівЯк оформити самоізоляцію працівника під час карантину

Уряд рекомендує:

  • держорганам, ОМС дотримувати вимог Постанови № 256 та забезпечити трудові права працівників, які працюють вдома;
  • підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності на час карантину не звільняти працівників, які працюють вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, з підстав, установлених пунктами 3, 4 і 5 частини першої статті 40 КЗпП;
  • суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам аби забезпечити безперебійну роботу в умовах встановленого карантину утримуватись від кадрових змін в органах управління, не допускати звільнення працівників, які працюють вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, з підстав, установлених пунктами 3, 4 і 5 частини першої статті 40 КЗпП.

Коментар експертів напряму «Експертус: Кадри»

Обов’язок для органів влади та ОМС дотримувати норм законодавства закріплено в Конституції України. Нагадаємо: «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України» (ст. 19 Конституції України).

Звільнити працівника за ініціативою роботодавця під час відпустки забороняє частина 3 статті 40 КЗпП.

Утім, Уряд можливо вирішив додатково нагадати керівникам держорганів та іншим роботодавцям, що вони зобов’язані дотримувати прав працівників.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64144

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40303

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564179

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44321

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43409

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді