Чи можуть працювати держслужбовці, які досягли 60-річного віку? Роз’яснення НАДС

НАДС рекомендує дозволити таким держслужбовцям працювати дистанційно, а якщо він не може працювати віддалено, запропонувати скористатись правом на відпустку.

Чи можуть працювати держслужбовці, які досягли 60-річного віку? Роз’яснення НАДС

НАДС (лист від 08.04.2020 № 91р/з) нагадало, що особи, які досягли 60-літнього віку потребують самоізоляції. Виняток — особи, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури (постанова КМУ від 11.03.2020 № 211; далі ― Постанова № 211).

За ініціативою держслужбовця i згодою його безпосереднього керівника та керівника самостійного структурного підрозділу (за наявності) держслужбовець може виконувати завдання за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу (п. 8 розд. III Типових правил внутрішнього службового розпорядку, затверджених наказом НАДС від 03.03.2016 № 50). Для цього державний службовець повинен погодити у письмовій формі, зокрема засобами телекомунікаційного зв’язку, перелік відповідних завдань та строки ïx виконання з безпосереднім керівником та керівником самостійного структурного підрозділу (за наявності).

За межами адміністративної будівлі державного органу можна виконувати завдання, якщо ïx якісне, ефективне та результативне виконання не потребує:

  • використання інформаціі з обмеженим доступом;
  • доступу до комп’ютерного, телекомунікаційного та/або програмного забезпечення, яке функціонує лише у межах приміщення державного органу;
  • обов’язкового перебування в приміщенні державного органу (залучення інших працівників державного органу, проведения консультацій, нарад тощо).

Правила внутрішнього службового розпорядку в державному органі можуть визначати додаткові умови виконання держслужбовцями завдань за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу залежно від особливостей реалізацїі функцій i завдань державного органу.

Час виконання державним службовцем завдань за посадою за межами адміністративної будівлі державного органу обліковують як робочий час.

НАДС рекомендує керівникам державної служби (суб’єктам призначення) надати можливість державним службовцям, які досягли 60-річного віку, виконувати свої посадові обов’язки віддалено (за межами адміністративної будівлі державного органу).

Якщо неможливо виконувати посадові обов’язки віддалено, державні службовці, які досягли 60-річного віку, можуть скористатися правом на відпустку відповідно до закону.

Утім, КМУ постановою від 08.04.2020 № 262 уніс чергові зміни до Постанови № 211.

Наразі можуть і надалі працювати особи, які досягли 60-річного віку та на яких, зокрема, поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі ― Закон № 1700).

На державних службовців поширюється дія Закону № 1700. Тож держслужбовці, які досягли 60-літнього віку, не зобов’язані перебувати на самоізоляції.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63538

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40098

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
560230

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
43961

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
42967

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді