У Києві кількість безробітних зросла на 45%. В яких галузях звільняють працівників під час карантину в столиці

У Київському міському центрі зайнятості від початку карантину зареєстровано 4 600 безробітних.

У Києві кількість безробітних зросла на 45%. В яких галузях звільняють працівників під час карантину в столиці

Як отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину

Наразі кількість безробітних, зареєстрованих в столичній службі зайнятості, становить 13,5 тис. осіб, що на 4,9 тис. або в 1,6 раза більше, ніж на відповідну дату у 2019 році. Загалом з початку року кількість безробітних у столиці зросла на 45%.

У Києві кількість безробітних зросла на 45%. В яких галузях звільняють працівників під час карантину в столиціРозкажіть працівникам, яких звільняєте під час карантину, як подати документи на допомогу з безробіття без відвідування центру зайнятості

Директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич коментує: «Ситуація на ринку праці столиці змінилася. Безробіття зростає. Це в однаковій мірі стосується і представників малого та середнього бізнесу, великих підприємств. Що стосується офіційно зареєстрованих безробітних: якщо в докарантинний період, з 1 січня до 12 березня 2020 року, зростання їх чисельності у порівнянні з відповідним періодом минулого року склало лише 8%, то з 12 березня по 13 квітня включно таке зростання відбулось в 2,3 рази».

За інформацією столичної служби зайнятості, серед безробітних, які перебувають на обліку переважають колишні працівники таких галузей:

  • торгівля (22%),
  • державне управління (13%),
  • фінансова та страхова діяльність (11%),
  • переробна промисловість (9%).

У порівнянні з минулим роком чисельність звільнених працівників сфери тимчасового розміщення й організації харчування зросла майже втричі; будівництва — майже вдвічі; сфери надання різних послуг — в 1,9 раза; діяльності адміністративного та допоміжного обслуговування, торгівлі, сфери розваг та відпочинку — в 1,7 раза; підприємств переробної промисловості, транспорту та сфери державного управління й оборони — в 1,5 раза.

Правомірні підстави для звільнення під час карантину

Слід зазначити, що кількість актуальних вакансій, заявлених роботодавцями до столичної служби зайнятості, наразі на 34% менше, ніж на відповідну дату минулого року.

За інформацією відділу інформаційної роботи Київського міського центру зайнятості

image67

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32538

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64693

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7451

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7879

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8670

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді